Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika mateřského jazyka a slohu (KBH / DMJK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / DMJK - Didaktika mateřského jazyka a slohu, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenčně:Didaktické zásady ve výuce mateřského jazyka, slohu a komunikace.Pravopis.Skladba.Produkce žákovských komunikátů, jejich oprava a hodnocení.Asertivní a nenásilná komunikace.Samostudium (cca 80 hodin):Didaktika vyuč. mateřskému jazyku na 1. stupni ZŠ: Hláska - slabika - písmeno. Slovo a slovní zásoba. Slovní druhy. Tvaroslovné učivo. Komunikační a slohová výchova. Komunikační činnosti. Slohové útvary na 1. stupni ZŠ. Mediální výchova. Mateřský jazyk v RVP a ŠVP.

Získané způsobilosti

Schopnost didaktické analýzy učiva, schopnost tvořivě aplikovat učivo v podmínkách 1. stupně ZŠ.

Literatura

Palenčárová, J., Šebesta, K.:. Aktivní naslouchání při vyučování: rozvíjení komunikačních dovedností na 1. stupni ZŠ. Praha, 2006. Aktuální materiály k tvorbě ŠVP. Vališová, A.:. Asertivita v rodině a ve škole, aneb, Zásady přímého jednání mezi dětmi, rodiči a učiteli. Praha, 1998. Čechová, M.-Styblík, V. Čeština a její vyučování. Praha, 1998. Články v časopisech Český jazyk a literatura ve škole, Komenský. Hájková, E. (ed.):. Didaktické studie II: kapitoly z moderní didaktiky českého jazyka. Praha, 2005. Brabcová, R. a kol. Didaktika českého jazyka pro studium učitelství na prvním stupni základní školy. Praha, 1990. Hubáček, Jos.:. Didaktika slohu pro posluchače pedagogických fakult, studenty učitelství v 1.-4. ročníku základní školy. Praha, 1987. David, M. Kapitoly z didaktiky českého jazyka na 1. stupni základní školy. České Budějovice, 2001. David, M.:. Kapitoly z didaktiky slohu na 1. stupni základní školy. České Budějovice, 2004. Rust, S.:. Když žirafa tančí s vlkem. Olomouc, 2009. Čechová, M. a kol. Komunikační a slohová výchova. Praha, 1998. Verner, P.:. Mediální výchova: průřezové téma. Praha, 2007. Styblík, V. a kol.:. Metodické příručky k učebnicím Český jazyk pro 2.-5. ročník základní školy. Praha, 1998-1999. Rosenberg, M. B.:. Nenásilná komunikace: řeč života. Praha, 2008. Šebesta, K.:. Od jazyka ke komunikaci. Didaktika českého jazyka a komunikační výchovy. Praha, 1999. Mičienka, M., Jirák, J. a kol.:. Rozumět médiím: základy mediální výchovy pro učitele. Praha, 2006. Bína, D. a kol.:. Výchova k mediální gramotnosti. Č. Budějovice, JU, 2005. Hauser, P.-Ondrášková, K.:. Základy didaktiky českého jazyka pro první stupeň základní školy. Brno, 1991.

Požadavky

Student prokáže při ústní zkoušce základní znalost didaktiky českého jazyka, komunikace a slohu. Úkoly k samostudiu: Prostudovat doporučenou literaturu se zaměřením na tematické okruhy předmětu.Podrobnosti a další literatura budou uvedeny v seminářích.Studijní materiály v elektronické podobě jsou k dispozici na web. stránkách PF Způsob kontroly: Ústní zkouška. Možnost konzultace ústně i e-mailem.

Garant

Mgr. Iva Mrkvičková, Ph.D.