Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didakt. prvopočátečního čtení a psaní I (KBH / DPČP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / DPČP1 - Didakt. prvopočátečního čtení a psaní I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam čtenářské a písařské dovednosti. Dítě na počátku školní docházky. Školní zralost.Postavení a pojetí předmětu čtení a psaní v RVP a v osnovách ZŠ, OŠ a NŠ. Analýza vyučovací hodiny čtení a psaní z hlediska její stavby. Historický vývoj metod čtení a psaní.Faktory ovlivňující rozvoj čtenářských dovedností.Pedagogicko-psychologické a fyziologické aspekty výuky čtení a psaní.Význam předškolní přípravy v mateřské škole.Systém vyučování počátečnímu čtení. Kvalitativní a kvantitativní znaky písma. Rozvoj grafomotoriky.Čtení s porozuměním. Standardizované testy a jejich využití.Náslech a analýza vyučovací hodiny čtení a psaní v 1. ročníku z hlediska použitých metod a forem práce.Současné učebnice a didaktické materiály. Audiovizuální technika a využití počítačů ve výuce.Hodnocení a diagnostika ve výuce čtení.Didaktické hry a zaměstnání ve výuce čtení.

Získané způsobilosti

Schopnost psát normalizovanými tvary současnou psací latinku; aplikovat teoretické znalosti počáteční gramotnosti na 1. stupni ZŠ do praxe.

Literatura

Dittrich, P. Pedagogicko-psychologická diagnostika. Jinočany, HaH, 1993. ISBN 80-85497-06-2.Blatný, L. Prvopočáteční čtení a psaní. Brno, 1991. Doležalová, J. Prvopočáteční psaní. Hradec Králové, 1996. Frűhaufová, V.- Miňhová, J.-Mrázová, E. Vybrané ped. a psych. problémy výuky elementárního čtení a psaní. Ústí nad Labem, 1991. Fabiánková, B.-Havel, J.-Novotná, M. Výuka čtení a psaní na 1. st. ZŠ. Brno, 1999.

Požadavky

Zpracování dílčích experimentálních šetření jako podkladu k závěrečné studii a zkoušce.Zhodnocení a reflexe praktické přípravy studenta.

Garant

PhDr. Ivana Šimková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ivana Šimková, Ph.D.PhDr. Ivana Šimková, Ph.D.