Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie pro cizince (KBH / FONC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / FONC - Fonetika a fonologie pro cizince, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní fonetické pojmy, metody fonetického výzkumu, mluvidla a jejich funkce2. Respirační a fonační ústrojí, zvukové spektrum3. Fonematický plán češtiny, soustava českých hlásek4. Fonetická charakteristika vokálů a konsonantů5. Změny hlásek v proudu řeči, asimilace, disimilace6. Suprasegmentální rovina7. Ortoepie a ortofonie, pravidla výslovnosti8. Vady řeči a vady výslovnosti9. Morfonologie10. Fonetická transkripce11. Problémy ve výslovnosti cizinců z různých zemí12. Analýza procesu recepce slyšeného textu13. Modulace, přízvuk, tempo, pauzy, frázování14. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Student je schopen se orientovat v problematice fonetiky a fonologie, z hlediska češtiny pro cizince, získané teoretické poznatky využívat v praxi.

Literatura

Palková, Z.:. Fonetika a fonologie češtiny. Praha, Karolinum, 1994. Šiška, Z.:. Fonetika a fonologie. Olomouc, UP, 2002. Krčmová, M.:. Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. Ostrava, OU FF, 2006. Kořínek, J., Erhart, A.:. Úvod do fonologie. Praha, Academia, 2000. Junková, B.:. Vybrané kapitoly z fonetiky a fonologie. České Budějovice, PF JU, 1997.

Požadavky

Aktivní práce v semináři.

Garant

PhDr. Milena NOSKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milena NOSKOVÁ, Ph.D.