Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. kap. z ortoepie a ortofonie (KBH / KOO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / KOO - Vybr. kap. z ortoepie a ortofonie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zásady správné výslovnosti a správného znění hlásek, soubor norem, kterými se řídí zvuková podoba mluvených spisovných projevů; mluvená podoba jazyka a její popis; segmentální a suprasegmentální rovina; produkce řeči; dikce; ústrojí respirační, fonační a artikulační; základy hlasové hygieny, poruchy hlasu; norma a kodifikace výslovnosti v češtině, asimilace; výslovnost vybraných souhláskových skupin; přízvuk, předložková spojení; výslovnost lexikálních jednotek cizího původu; analýza nahraných projevů.

Získané způsobilosti

Cílem disciplíny je získání a prohloubení teoretických znalostí o problematice ortoepie a ortofonie, o problematice výslovnosti dané výslovnostním stylem a aplikace v mluvených projevech.

Literatura

Hůrková, J. Česká výslovnostní norma. Scientia, Praha, 1995. Krčmová, M. Fonetika a fonologie. Zvuková stavba současné češtiny. Rektorát MU, Brno, 1994. Palková, Z.:. Fonetika fonologie češtiny. 2. vyd. Praha, Karolinum, 1997. Hůrková-Novotná, J., Šrámková, V. Mluvený projev a přednes. Praha, 1984. Petr, J. a kol. Mluvnice češtiny 1. Fonetika. Fonologie. Academia, Praha, 1986. Starý, Z. Psací soustavy a český pravopis. Karolinum, Praha, 1995. Kraus, J.:. Rétorika v evropské kultuře. Praha, 1998. Výslovnost spisovné češtiny I (výslovnost slov českých). Academia, Praha, 1967. Výslovnost spisovné češtiny II (výslovnost slov přejatých). Academia, Praha, 1978.

Požadavky

Nepřipravený a připravený mluvený projev, aktivní práce v semináři.

Garant

PhDr. Milena NOSKOVÁ, Ph.D.