Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultur.reálie ve výuce češtiny jako c.j. (KBH / KRC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / KRC - Kultur.reálie ve výuce češtiny jako c.j., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Česká kultura 19. a 20. století: nejvýznamnější tvůrci literatury, hudby, filmu a výtvarného umění: stručný přehled.2. Otázka formování národní identity - úloha jazyka a kultury jako "vlasteneckých" atributů v národním obrození.3. Babička B. Němcové - četba a filmová zpracování, výchova k náboženské toleranci a multikulturalismu.4. Máchův Máj a Erbenova Kytice jako díla českého "národního" charakteru a tradice - výnam v české moderní kultuře.5. Hudba B. Smetany a A. Dvořáka jako přínos české kultury světovému kulturnímu kontextu (např. rozbor Mé vlasti).6. Český realismus a moderna: význam folkloru a historie v národní kultuře.7. České městi a vesnice v literatuře 19. a 20. století.8. Budování Národního dívadla jko výrazu národní emancipace, odraz v české kultuře.9. Významné mezníky v českých dějinách 20. století (1918, 1939, 1945, 1948, 1968,1989) a jeich odraz v českém umění.10. Švejk J. Haška jako fenomén a typ světové kultury - literární předloha a filmové zpracování.11. Český film 60. let - uvolnění dobové estetické normy: osobnosti a jednotlivá díla.12. K. Čapek a jeho světový význam - výchova k evropanství a mulitkulturnímu dialogu.13. "Světovost" M. Kundery a "českost" B. Hrabala - práce s českými kulturními reáliemi.14. Česká kultura po roce 1989 - transformace a modifikace českých kulturních reálií (prostřednictvím analýzy vybraných děl).

Získané způsobilosti

Široký, rámcový přehled o vybraných dílech české literatury 19. a 20. století.

Literatura

Hrdlička, M.:. Cizí jazyk čeština. Praha: ISV. 2002. Cvejnová, J.:. Co chcete vědět o České republice. Praha: Karolinum. 1989. Hádková, M.:. Čeština z druhé strany. Ústí nad Labem: PF UJEP. 2009. Hrdlička, M.:. Gramatika a výuka češtiny pro cizice. Praha: Karolinum. 2009. Kullka, J.:. Komplexní analýza uměleckého díla. Praha: SPN. 1990. Adamovičová, A.:. Nebojte se češtiny. Praha: Karolinum. 2005. Gajdušová, I.:. Osobnosti a díla světové literatury pro děti a mládež. Ostrava: PF OU. 2003. Vykoupil, L.:. Slovník českých dětin. Brno: Georegetown. 1994. Pavelka, J. - Pospíšil, I.:. Slovník epoch, směrů, skupin a manifestů. Brno: Georgetown. 1993. Šindelářová, J.:. Socio-kulturní zázemí žáků a studentů-imigrantů přicházejících ze zemí s odlišnou kulturou. Ústí nad Labem. 2005. Čeňková, J. a kol.:. Vývoj literatury pro děti a mládež a ejí žánrové struktury. Praha: Portál. 2006.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a schopnost zasvěceně diskutovat o dané problematice.

Garant

prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.