Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež (KBH / LDMC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / LDMC - Literatura pro děti a mládež, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Literárněvědná analýza a interpretace vybraných textů, představujících vývojové proměny, typické žánry, reprezentativní autory a díla klasické a moderní české literatury pro děti a mládež.1. Uvedení do předmětu: koncepce, cíl, obsahová struktura, metody a formy seminární výuky. Seznámení se studijní literaturou2. Literární adaptace folklorní pohádky.3. Literární adaptace národní pověsti.4. Klasická autorská poezie pro děti.5. Autorská pohádka a její proměny. Konfrontace s klasickou pohádkou.6. Dobrodružná próza pro děti a mládež. Fantasy literatura.7. Trivialita, kýč a ideologický schematismus literatuře pro děti a mládež.8. Humoristická próza ze života dětí a mládeže.9. Společenská próza ze života současného dítěte. Typy dětských hrdinů.10. Psychologická próza s dívčí hrdinkou.11. Moderní poezie pro děti a mládež.12. Uměleckonaučná literatura v četbě dětí a mládeže.13. Současné časopisy pro děti a mládež. Komiks jako specifický žánr dětské četby.14. Autoři a díla české literatury pro děti a mládež v čítankách pro ZŠ. Zápočtový sem.

Získané způsobilosti

Základní orientace v historickém vývoji a současnosti české a světové literatury pro děti a mládež. Dovednost interpretovat umělecký text v návaznosti na čtenářskou zkušenost a elementární poznatky z literární historie, teorie a kritiky, schopnost jeho samostatné a tvořivé reflexe.

Literatura

Šubrtová, M.:. Kapitoly ze světové literatury pro mádež I a II. Brno: CERM. Odborné časopisy Zlatý máj, Ladění, Tvořivá dramatika. Čítanky pro základní. Urbanová, S. a kol.:. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let 20. století. Olomouc: Votobia. 2004. Kol. autorů:. Slovník autorů literatury pro děti a mládež. I. Zahraniční spisovatelé. Praha: Libri. 2007. Toman, J.:. Současná česká literatura pro děti a mládež. Brno: CERM.2000. Čeňková, J. a kol.:. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál. 2006.

Požadavky

Vypracování seminární práce obsahující interpretace šesti vybraných děl české (3) a světové (3) literatury pro děti a mládež. Rozsah práce a hodnotící kritéria budou upřesněny.

Garant

doc. PhDr. Daniel Bína, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jaroslav Toman, CSc.