Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež II (KBH / LDMP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / LDMP2 - Literatura pro děti a mládež II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah výkladu v rámci přednášek:Vývojový přehled české LDM, se zaměřením na reprezentativní autory a díla a se zřetelem k dětskému čtenáři mladšího školního věku. Pojem, specifické znaky, funkce, obsahová struktura a žánrová skladba LDM, její postavení v kontextu celonárodního písemnictví. Teorie a praxe dětského čtenářství. Aktuální profil prepubescentního čtenáře. Počátky české LDM, lidová slovesnost a dětská literatura, folklorní pohádka a její literární adaptace v 19. století: tvorba B. Němcové a K. J. Erbena. LDM ve 2. polovině 19. století: pohádka, historická beletrie, klasická poezie.LDM v meziválečném období: žánrově-tematická klasifikace, hodnotová diferenciace; zakladatelé autorské pohádky. LDM za protektorátu, 2. světové války a v poválečné demokracii (1939-1947). Ideologický schematismus v LDM a jeho překonávání (1948 - 1960). Rozvoj LDM v 60. letech. Normalizace LDM v 70. a 80. letech: tvorba oficiální a nezávislá. LDM od počátku 90. let po současnost: stav, vývojové proměny, její teoretická a kritická reflexe. Časopisy pro děti. Česká LDM v kontextu světového písemnictví.Zakladatelé fantasy literatury ve LDM 20. století. Literární a čtenářský fenomén Harry Potter. Vybrané kapitoly ze současné světové literární tvorby pro děti.

Získané způsobilosti

Student získá orientaci v klasické a současné světové literatuře pro děti a mládež, osvojí si dovednost interpretace literárních děl a žánrů se zřetelem k dětskému aspektu.

Literatura

Šubrtová, M.:. Brněnské impulzy v literatuře pro děti. Z dějin světové literatury pro děti a mládež I. Slavkov u Brna: BM Typo, 2007. http://wikipedia.org/wiki/;http://cs.wikipedia.org/;http://www.ctesyrad.cz/top/; http://cdknihovna.cz/cteni-pro-deti/;http://www.citarny.cz/;http://www.spisovatele.cz/. Šubrtová, M.:. Kapitoly ze světové literatury pro děti a mládež I a II. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 1998. Řeřichová, V. a kol.:. Literatura pro děti a mládež anglicky mluvících zemí. Olomouc: Nakladatelství Hanex, 2008. Gajdušová, I.:. Osobnosti a díla světové literatury pro děti a mládež. Ostrava: PedF OU, 2003. Portréty autorů světové literatury pro děti a mládež a recenze jejich děl publikované v odborných časopisech o dětské literatuře Zlatý máj, Ladění, případně Tvořivá dramatika. Kol. autorů:. Slovník autorů literatury pro děti a mládež I. Zahraniční spisovatelé. Praha: Nakladatelství Libri, 2007. Čeňková, J. a kol.:. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006.

Požadavky

Četba vybraných děl (20) z doporučených titulů světové literatury pro děti a mládež.

Garant

doc. PaedDr. Jaroslav Toman, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Jaroslav Toman, CSc.