Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká a svět. lit. pro děti a mládež II (KBH / LDZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / LDZ2 - Česká a svět. lit. pro děti a mládež II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do SLDM: pojem, geneze, obsah, žánry, kontext.2. SLDM v období klasicismu (17. století): neintencionální tvorba.3. SLDM za osvícenství (18. století): neintencionální tvorba.4. Literární adaptace lidové pohádky ve SLDM 19. století5. Zakladatelé moderní pohádky ve SLDM 19. století a její hlavní typy.6. Autorská pohádka ve SLDM 20. století: typologie, reprezentativní autoři a díla.7. Společenská próza ze života dětí a mládeže ve SLDM 19. století: obraz dítěte v próze pro dospělé, didaktické, moralistní a sociální příběhy s dětským hrdinou.8. SLDM 19. století: zrod moderního románu s dospívajícím hrdinou a školní povídky. Próza s dívčí hrdinkou a její proměny.9. Společenská próza ze života dětí a mládeže ve SLDM 20. století: typy, metamorfózy, významní tvůrci a díla.10. Dobrodružná próza ve SLDM 19. století: typologie a průkopníci.11. Dobrodružná próza ve SLDM 20. století: vývojové proměny, inovace, reprezentativní autoři a díla.12. Zakladatelé a tvůrci sci-fi a fantasy literatury ve SLDM 19. a 20. století.13. Próza s přírodní tematikou a zvířecím hrdinou ve SLDM 19. a 20. století.14. Sondy do SLDM 21. století. Systemizace a shrnutí přednesených lekcí.

Získané způsobilosti

Získat přehled o vývoji, stěžejních žánrech, významných autorech a dílech klasické a zvláště novodobé světové literatury. Osvojit si dovednost literárněvědné reflexe vybraných textů (žánrů) dětské pubescentní četby.

Literatura

Dorovský, I. - Řeřichová, V. a kol. Autoři světové literatury pro děti a mládež. Ostrava: PedF OU, 2003. Šubrtová, M. Brněnské impulzy v literatuře pro děti. Z dějin světové literatury pro děti a mládež. I. Slavkov u Brna: Edice Ladění, 2007. Šubrtová, M. Kapitoly ze světové literatury pro mládež I a II. Brno: CERM, 1998. O´Sullivan, H. Kinderliterarische komparatistik. Heidelberg, Winter, 2000. Gajdušová, I. Osobnosti a díla světové literatury pro děti a mládež. Ostrava: PedF OU, 2003. Slovník světových literárních děl 1 a 2. Praha: Odeon, 1989. Pospíšil, I. a kol. Světové literatury 20. století v kostce. Praha: Nakladatelství Libri, 1999. Čeňková, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006.

Požadavky

vypracování seminární práce, četba výběru z doporučených titulů české a světové literatury pro mládež

Garant

doc. PaedDr. Jaroslav Toman, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Jaroslav Toman, CSc.