Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární komparatistika (KBH / LKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / LKP - Literární komparatistika, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice, předmět a metody komparatistiky2. Světová literatura: jednotlivé kompetence3. Synchronní a diachronní komporace: interpretace a jednotlivé příklady (přehled komparativních metod)4. Vztah komparatistiky k jejím společenským vědám: teorie diskursu5. Typy tematických a formálních vztahů mezi texty: intertextualita a kontextualita6. Komparatistika a genologie (typologie literárních žánrů)7. Literatura v kulturních kontextech (imagologie a hermeneutika)8. Literatura a jiné druhy umění (vztah komparatistiky a hudby či výtvarného umění)9. Problémy periodizace a komparativní terminologie10. Přehled dějin světové a česko-slovenské komparatistiky

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude schopen prakticky užívat srovnávací metoru jako klasifikační a interpretační přístup při interpretaci textů a jejich vzájemných vztahů, dále bude schopen užívt komparetivní terminologii a užít ji při studiu liter. historie a liter. teorie.

Literatura

Janaszek - Ivaničkova, H.:. Antologia zagranicznej komparatystyki literackiej. Warszawa 1997. Antologie textů k teorii komparatistiky, Brno, MU 2008. Tötösy de Zepetnek, S:. Comparative Literature Theory. Method. Application, Amsterdam - Atlanta 1998. Wollman, S.:. Česká škola literární komparatistiky. Praha, UK 1989. Pospíšil, I.:. Genologie a proměny literatury. Brno, MU 1998. Zima, P.V.:. Komparatistik. Einführung in die Vergleichende Literaturwissenschaft, Tübingen 1992. Komparativní sborníky a časopisy. Hrabák, J.:. Literární komparatistika. Praha, SPN 1977. Zelenka, M.:. Slavistika a literární věda. Praha, Academia 2002. Ďurišin, D.:. Teória literárnej komparatistiky. Bratislava, ŠPN (3. vydání) 1985. Ďuršin, D.:. Teória medziliterárného procesu I. Bratislava, Veda 1995. Corbineau - Hoffmanová:. Úvod do komparatistiky, Praha, Akropolis 2008-11-19.

Požadavky

Seminární práce, aktivní účast na seminářích, závěrečný zápočtový test, odevzdání písemného referátu v rozsahu 10 normostran (interpretace prakt. ukázky nabo odborného díla).

Garant

prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.