Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lexikologie (KBH / LXM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / LXM - Základy lexikologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Lexikologie jako vědní disciplína, základní pojmy, literatura; lexikografie, slovníky, jejich druhy, slovníky onomaziologické a semaziologické; pojem slova, slovo jako znak, lexikální sémantika; neologie; změny významu, semaziologicko-onomaziologická derivace; specializace, generalizace, lexikální metonymie, lexikální metafora, lidová etymologie; frazeologismy, jejich charakteristika a klasifikace; změny v hodnocení; změny v rovině jazykové; slovní zásoba jako celek; paradigmatické vztahy mezi jednotkami slovní zásoby.

Získané způsobilosti

Cílem disciplíny je získání potřebných teoretických znalostí lexikálního systému češtiny a vytvoření dovedností potřebných pro lexikální analýzu textů včetně současných tendencí ve slovní zásobě.

Literatura

Filipec, J., Čermák, F.:. Česká lexikologie. Academia, Praha 1985. Čechová, M. a kol.:. Čeština - řeč a jazyk. SPN, Praha 2000. Hubáček, J. a kol.:. Čeština pro učitele. OPTYS, Opava 1996. Hauser, P.:. Nauka o slovní zásobě. SPN, Praha 1980. Uher, F., Kneselová, H.:. Nauka o tvoření slov. MU, Brno 1998. Kolektiv autorů:. Příruční mluvnice češtiny. Nakladatelství Lidové noviny, Praha 1995. Pokorný, L.:. Úvod do české lexikologie. PF, Č. Budějovice 1980.

Požadavky

Seminární práce.

Garant

PhDr. Milena NOSKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milena NOSKOVÁ, Ph.D.