Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie a lexikální sémantika (KBH / LXZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / LXZ - Lexikologie a lexikální sémantika, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Lexikologie jako vědní disciplína, základní pojmy, literatura; lexikografie, slovníky, jejich druhy, slovníky onomaziologické a semaziologické; pojem slova, slovo jako znak, lexikální sémantika; neologie; změny významu, semaziologicko-onomaziologická derivace; specializace, generalizace, lexikální metonymie, lexikální metafora, lidová etymologie; frazeologismy, jejich charakteristika a klasifikace; změny v hodnocení; změny v rovině jazykové; slovní zásoba jako celek; paradigmatické vztahy mezi jednotkami slovní zásoby.

Získané způsobilosti

Cílem disciplíny je získání teoretických znalostí lexikálního systému češtiny a vytvoření dovedností potřebných pro semanticko-lexikální analýzu textů.

Literatura

Filipec, J., Čermák, F. Česká lexikologie. Academia, Praha, 1985. Čechová, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. SPN, Praha, 2000. Hubáček, J. a kol. Čeština pro učitele. OPTYS, Opava, 1996. Hauser, P. Nauka o slovní zásobě. SPN, Praha, 1980. Uher, F., Kneselová, H. Nauka o tvoření slov. MU, Brno, 1998. Kolektiv autorů. Příruční mluvnice češtiny. Nakladatelství Lidové noviny, Praha, 1995. Pokorný, L. Úvod do české lexikologie. PF, Č. Budějovice, 1980.

Požadavky

Seminární práce.

Garant

PhDr. Milena NOSKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milena NOSKOVÁ, Ph.D.