Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dětská literatura (KBH / MDLR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MDLR - Dětská literatura, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Literatura jako teoretický pojem, historický vznik literatury a její místo ve vzdělávání historie literatury pro děti. Folklorní pohádka, práce s pohádkou a prostor pro nedořečenost v pohádce, nepohádkové folklorní prozaické útvary. Lidová poezie jako inspirace, báseň jako způsob sdělení, jazykový a tematický plán, sdělnost jazykových prostředků pro děti. Světová literatura pro děti, historie, současnost. Česká literatura pro děti - historie a současnost, exilová literatura. Stavba příběhu, teorie a praxe vyprávění.Ilustrace v dětské knize. Hranice vkusu a braková literatura. Divadlo pro děti, historie , současnost. Loutkové divadlo, historie, současnost a praxe. Jak poznat dobré divadlo pro děti, herectví jako součást vybavení pedagoga. Děti a masmédia. Kritika divadelního představení pro děti. Specifičnost práce s hlavními žánry dětské četby: pohádkou, příběh. prózou ze života dětí a poezií. Předpoklady žáků ml. šk. věku k literární výchově. Předčítání a přednes. Práce s literární postavou.Dialogizace a dramatizace čít. textů. Tvořivá dramatika.

Získané způsobilosti

Absolvent získá základní orientaci v historickém vývoji a současnosti české literatury pro děti a mládež, osvojí si dovednost interpretace literárních děl.

Literatura

Šubrtová, M.:. Kapitoly ze světové literatury pro mládež I a II. Brno: Akademické nakl. CERM, 1998. Toman, J.:. Konstanty a proměny moderní české poezie pro děti (tvorba - recepce - reflexe). Nakl. V. Johanus, Č. Budějovice 2008. Bína, D.:. Literatura - média - didaktika. Č. Budějovice: Nakl. Vlastimil Johanus, 2012. ISBN 978-8087510-16-2. Slovník světové literatury (autoři, díla, směry). Praha: Fortuna, 1993. Slovník světových literárních děl 1 a 2. Praha: Odeon, 1989. Peterka, J.:. Teorie literatury pro učitele. Praha: Pedagogická fakulta JU, 2006. Beránková, E., Lederbuchová, L.:. Trocha literární teorie. Praha: Fortuna, 1999. Čeňková, J. a kol.:. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. Urbanová, S., Rosová, M.:. Žánry, osobnosti, díla. Historický vývoj žánrů české literatury pro děti a mládež - antologie. Ostrava: FF OU, 2002.

Požadavky

Napsat vlastní příběh na určené téma (např.: Jak jsem zlobil, ani jsem nechtěl) a pojmenovat použité jazykové prostředky a metodický návrh, jak příběh využít. Přečtení alespoň dvacet dětských knih a jejich stručná anotace, recenze dětské knihy.

Garant

doc. PaedDr. Jaroslav Toman, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Jaroslav Toman, CSc.