Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie literární interpretace (KBH / MLIC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MLIC - Metodologie literární interpretace, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretický základ pojmu "interpetace" a pojmu "analýza".2. Pojmoslovný aparát metodologie literární interpretace.3. Text v materiální, strukturní a estetické konkretizaci.4. Typologie interpretačních metod, přehled "objektivistických" a "subjektivistických" konceptů.5. Pozitivismus a literární dějiny.6. Psychologismus a hermeneutické metody a jejich vyústění v mytologické a psychoanalytické teorie.7. Ruský formalismus a český strukturalismus: interpetace literárního díla jako znaku a estet. objektu.8. Fenomenologie a otázky vícevrstevnaté výstavby literárního díla.9. Semiotika a poststrukturalimus: směry, koncepce a osobnosti.10. Tzv. "nová kritika" v USA a poststrukturalistické koncepty.11. Kulturně-analytické interpretační metody.12. Intertextuální metody - přehled a základní orientace.13. Dekonstrukce (J. Derrida a jeho následovcími).14. Genetická metoda (manuskriptologie) jako teorie psaní.

Získané způsobilosti

Znalost interpetačních metod s ohledem na literární teorii 20. století a praktická schopnost interpretovat text rozmanitého žánru v jeho estetické a materiální konkretizaci.

Literatura

Miko, F.:. Aspekty literárneho textu. Nitra. 1989. Pospíšil, I.:. Genologie a proměny literatury. Brno, MU 1998. Eco, U.:. Interpetácia a nadinterpretácia. Bratislava: Archa. 1995. Zelenka, M.:. Komparatistika v kulturních souvislostech. Č. Budějovice. PF JU. 2012. Culler, J.:. Krátký úvod do literární teorie. Brno, 2002. Pavelka, J.:. Kultura, média a literatura. Středoevropské centrum slovanských studií. Brno. 2004. Zelenka, M.:. Literární věda a slavistika. Psraha: Academia. 2002. Eco, U.:. Mysl a smysl. Psraha: Moraviapress. 2000. O interpretácii umeleckého textu I-XXIII. (1968-2003). Nitra: PF a FF UKF. O interpretácii umeleckého textu I-XXV. (2011). Nitra: PF a FF UKF. Źilka, T.:. Postmoderná semiotika textu. Nitra: FF UKF. 2000. Bína, D.:. Pragmatická perspektiva komunikační kompetence. PF JU Č. Budějovice. Pokorný, M.-Pokorná, H.:. Redakční práce. Jak připravit text k publikování. Praha: Grada. Chvatík, K.:. Strukturální estetika. Brno, 2001. Ricoeur, P.:. Teória interpretácie: diskurz a prebytok významu. Bratislava: Archa. 1997. Umění teorie a Zdeněk Mathauser. (2000) Ed. M. Zelenka, Euroslavica, Praha. Úvod do literární vědy. (1999) Ed. M. Pechlivanos - S. Rieger - M. Weitz. Herrmann a synové, Praha. Haman, A.:. Úvod od studia literatury a interpretace textu. Praha, 1999.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a schopnost zasvěceně diskutovat o dané problematice.

Garant

prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.