Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie literární interpretace (KBH / MLZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MLZ - Metodologie literární interpretace, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem interpretace a analýzy - objektivní a subjektivní přístup k liter. textu.Vymezení textu: definice, přehled koncepcí, vztah textu a jeho "okolí".Přehled interpretačních metod od 2. pol. 19. století do současnosti IPřehled interpretačních metod od 2. pol. 19. století do současnosti IIPřehled interpretačních metod od 2. pol. 19. století do současnosti IIStrukturalismus: přístup k textu (vymezení zákl. problémů)Dekonstrukce: pokus o "anti-interpretaci"Manuskriptologie: Teorie psaní jako "rozkrývání významu"Nový historismus a pokus o kulturní interpretaci textuPřednosti a nedostatky intertextuální interpretace (střet emanentního a společenského přístupu).

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude schopen prakticky interpretovat text, přistupovat k němu z nejrůznějších pozic, identifikovat vnitřní strukturu textu, popsat jeho mechanismy a vymezit vztah textu k okolnímu kulturnímu kontextu.

Literatura

Miko, F. Aspekty literárneho textu. PF, Nitra, 1989. Kulka, J. Komplexní analýza uměleckého díla. SPN, Praha, 1990. Culler, J.:. Krátký úvod do literární teorie. Brno, 2002. Zima, P.V. Literární estetika. Votobia, Olomouc, 1998. Eco, U. Mysl a smysl. Moraviapress, Praha, 2000. Todorov, T. Poetika prózy. Praha, Triáda, 2000. Žilka, T. Postmoderná semiotika textu. FF UKF, Nitra, 2000. Řada sborníků: O interpretaci uměleckého textu I.-XXIII. PF a FF UKF, Nitra, 1968. Ed. M. Zelenka. Sb. Umění teorie a Zdeněk Mathauser. Euroslavica, Praha, 2001. Ed. M. Pechlivanos, S. Rieger, W. Struck a M. Weitz. Sb. Úvod do literární vědy. Praha, 1999. Chvatík, K.:. Strukturální estetika. Brno, 2001. Ricouer, P. Teória interpretácie: diskurs a prebytok vyznamu. Archa, Bratislava, 1997. Harpáň, M. Teória literatúry. Bratislava, 1994. Wellek, R.- Wareen, A. Teorie literatury. Votobia, Olomouc, 1996.

Požadavky

Aktivní účast ma seminářích, závěrečný zápočtový test, odevzdání písemného referátu v rozsahu 10 normostran (pokus o interpretaci literárně zvoleného prozaického nebo básnického textu).

Garant

prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.