Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika mluvené řeči (KBH / MTMŘR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / MTMŘR - Technika mluvené řeči, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální a fyziologické předpoklady pro vznik lidské řečiVýznam neverbální komunikace v procesu sdělování.Pedagogická komunikace, její pravidla a funkce, pravidla tvorby kladení otázek v pedagogické praxi.Základní rysy mluvených projevů, prostředky zvyšující účinnost mluveného projevu.Význam dýchacího ústrojí pro mluvení, fáze a typy dýchání, role hlasivek v procesu vytváření hlasu, aktivní a pasivní mluvní orgány.0becné znaky a klasifikace českých samohlásek ; dělení a soustava českých souhlásek.Hláska, zvuk a písmeno, slabika a její podstata, sonory, mluvní takt a taktová skupina.Slovní a větný přízvuk, funkce melodie v řečovém projevu, mluvní tempo, frázování mluveného projevu.Vybrané zásady spisovné výslovnosti slov domácích a přejatých.

Získané způsobilosti

Zlepšení komunikačních, vyjadřovacích a prezentačních schopností.

Literatura

BUCHTOVÁ, B.:. Cvičné texty z rétoriky. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2005. 83 s. ISBN 80-210-3752-0. VYBÍRAL Z. Psychologie lidské komunikace. Praha : Portál, 2000. MAŘÍKOVÁ, M.:. Rétorika: manuál komunikačních dovedností. 3. vyd. Praha : Professional Publishing, 2002. 152 s. ISBN 80-86419-31-2. NIKLESOVÁ, EVA:. Teorie a praxe řečového projevu: úvodní kurs pro studující učitelství na 1. stupni ZŠ. 1. vyd. České Budějovice: Vlastimil Johanus, 2011. BERANOVÁ, Z.:. Učíme se správně mluvit: logopedické hry a hrátky. Edice Pro rodiče. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 104 s. ISBN 80-247-0257-6.

Požadavky

Realizace vybraného druhu mluveného projevu v max. délce 1-2 minut.

Garant

PhDr. Milena NOSKOVÁ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milena NOSKOVÁ, Ph.D.