Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sci-fi literatura (KBH / SFL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / SFL - Sci-fi literatura, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky SFL, metody vymezení žánru, definice, atributy dnešní sci-fi2. Počátky vzniku a mezníky vývoje SF3. Vývojové proměny SFL v relacích dobových a společenských4. Vývoj SFL - pokračování5. Britská sci-fi6. Vývoj žánru v USA7. Česká vědeckofantastická literatura, charakterické prvky8. Česká vědeckofantastická literatura - pokračování9. Nová generace autorů české sci-fi10. SFL býv. socialistických států (SSSR, Polsko, Bulharsko ?)11. Světová sci-fi s akcentem na aglosaskou oblast12. dtto13. Možnosti didaktického využítí SFL ve výuce14. Filmy se SF tematikou a srovnání s literární předlohou

Získané způsobilosti

Získání kompetencí pro orientaci v historii, vývoji a hodnocení literatury science fiction a nabytí schopnosti tvůrčího didaktického využití začleněním některých autorů a jejich tvorby či specifických prvků tohoto literárního odvětví do výuky.

Literatura

Neff, O. Něco je jinak. Albatros, Praha, 1981. Adamovič, I., Neff, O. Slovník české literární fantastiky a science fiction. R3, Praha, 1995. Clute T., Nicholls, P. Encyclopedia of Science Fiction. St. Martins, 1995. Kagarlickij, J. Fantastika, utopie, antiutopie. Panorama, Praha, 1982. Morrow, J., Morrov, K. Síň slávy evropské SF. Baronet, Praha, 2008. Neff, O. Tři eseje o české sci-fi. ČS, Praha, 1985. Neff, O. Všechno je jinak. Albatros, Praha, 1985.

Požadavky

Přednes referátu v rámci semináře a vypracování závěrečné eseje v návaznosti na probíranou problematiku a doporučenou literaturu.(Možná témata: historický vývoj SF a rozdíly ve světové a české SF, srovnání způsobu zpracování stejného námětu různými autory, porovnání základních východisek a modelů různých literárních děl, zařazení SF podle prvků vytvořených umělých pdmínek, podle porušení logiky času, reálu a místa, rozdíly mezi SF a fantazy, základní pojmy ve SFL, filmové zpracování SF a porovnání s literární předlohou, způsob využítí SF ve výuce...)

Garant

prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.