Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slovenština (KBH / SLO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / SLO - Slovenština, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj slovenštiny do vzniku spisovného jazyka. Starší slovenská literatura, problematika spisovného jazyka na území Slovenska před kodifikací spisovné slovenštiny.Slovenské národní obrození v historickém, literárním a jazykovém kontextu.Boj o spisovnou slovenštinu, štúrovská kodifikace spisovného slovenského jazyka.Literární realismus, upevňování spisovné jazykové normy.Historické a kulturní příčiny a důsledky vzniku společného státu Čechů a Slováků.Jazyková a literární situace na Slovensku v první polovině 20. století.Komparatistické souvislosti česko-slovenských vztahů v druhé polovině 20. století.Slovenština v systematice západoslovanských jazyků z pohledu areálových studií.Lexikologie: stylové rozvrstvení slovní zásoby, frazeologie.Lexikologie: systematika tvoření slov, diferenciační a výkladové slovníky.Morfologie slovenštiny: gramatické kategorie.Morfologie slovenštiny: slovní druhy

Získané způsobilosti

Praktické zvládnutí komunikativní úrovně současné slovenštiny v mluvené i psané podoběZnalost historického vývoje spisovné slovenštinySchopnost aplikace zásad translantologie na specifické podmínky překladu ze slovenštiny do češtiny Znalost základních vývojových trendů slovenské literaturyPraktická znalost stěžejních děl slovenské literatury získaná četbou v originále

Literatura

Šmatlák, S.:. Dejiny slovenskej literatúry I. Bratislava 1997. Šmatlák, S.:. Dejiny slovenskej literatúry II. Bratislava 2007. Mistrík J.:. Gramatika slovenčiny. Bratislava 2003. Historický slovník slovenského jazyka I.-V. Bratislava 1991-2000. Paulíny, E.:. Krátka gramatika slovenská. Bratislava 2001. Káčala J. a kol.:. Krátky slovník slovenského jazyka. Bratislava 2003. Reis, V.-Kintnerová, J.:. Kultura mezi Čechy a Slováky. Praha 2006. Matejov, F., Zajac, P.:. Od iniciatívy k tradícii. Štrukturalizmus v slovenskej literárnej vede od 30. rokov po súčasnosť. Bratislava 2005. Pravidlá slovenského pravopisu. Bratislava 2000. Kráľ Á:. Pravidlá slovenskej výslovnosti. Systematika a ortoepický slovník. Martin 2005. Krajčovič R., Žigo P.:. Príručka k dejinám spisovnej slovenčiny. Bratislava 1999. Palkovič K.:. Slovenské nárečia. Banská Bystrica 1981. Valček, P.:. Slovník literárnej teórie. Bratislava 2006. Ďurišin D.:. Teória medziliterárneho procesu. Bratislava 1995. Krajčovič R.:. Vývin slovenského jazyka a dialektológia. Bratislava 1988. Štraus František:. Základy slovenskej verzológie. Bratislava 2003.

Požadavky

Četba v originále, překlad prozaického i básnického textu, pravopisná a stylistická cvičení. Zpracování diferenčního slovníku na základě četby v originále.Znalost povinné literatury.

Garant

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D.