Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s textem v novin. a naklad. praxi (KBH / TNP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / TNP - Práce s textem v novin. a naklad. praxi, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení se základy redakčního zpracování textu. Fáze redakční přípravy rukopisu. Kompetence redaktora. Postup při redigování textu. Obrazový doprovod textu. Redigování překladů. Editování textů. Postup při korigování textu. Redaktor v nakladatelství. Redaktor a editor v periodickém tisku.

Získané způsobilosti

Teoretické i praktické osvojení základních postupů potřebných k samostatnému redakčnímu a korektorskému zpracování rukopisu administrativní, publicistické, odborné, umělecké povahy.

Literatura

Pistorius, V.:. Jak se dělá kniha. Příručka pro nakladatele. Litomyšl 2005. Šalda, J.:. Od rukopisu ke knize a časopisu. Praha 1983. Pokorný, Milan. Práce s textem v redakční a nakladatelské praxi. Čeké Budějovice, 2007. Vojtek, J.:. Praktická příručka redigování. Praha 1982. Charvát, J.:. Proces redigovania I-III. Bratislava 1991-1992. Wolf, Thomas:. Rukověť nakladatele: řemeslo, věda, umění. Praha 2002. Vašák, P.:. Textologie. Teorie a ediční praxe. Praha 1993. Editor a text. Úvod do praktické textologie Litomyšl 2006.

Požadavky

Samostatná práce s textem: analýza z hlediska gramatického, stylistického, genologického. Základní orientace v problematice publicistických a literárních žánrů.Tvůrčí přístup k řešení problémů souvisejících s redigováním a korigováním textu.

Garant

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D.