Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mateřský jazyk - tvarosloví (KBH / TVAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / TVAK - Mateřský jazyk - tvarosloví, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezenčně:Typy deklinace v českém jazyceGramatické kategorie jmenGramatické kategorie slovesTvarová soustava slovesTvoření slovesných tvarůOstatní témata jsou určena pro samostudium.Samostudium (cca 100 hodin):Morfologie;Slovotvorná soustava, odvozování;Slovní druhy;Základní pojmy slovotvorby.

Získané způsobilosti

Schopnost tvořivě řešit tvaroslovné a slovotvorné úkoly.

Literatura

Grepl, M., Karlík, P.:. Cvičení z českého jazyka. Slovní druhy (s klíčem). Brno, 1995. Melichar, J., Styblík, V.:. Český jazyk. Přehled učiva základní školy. Praha, 2000. Hubáček, Jar. a kol.:. Čeština pro učitele. Odry, 2010. ISBN 978-80-86041-37-7. Čechová, M. a kol.:. Komplexní jazykové rozbory. SPN, 1996 . ISBN 80-85937-27-1. Hartmannová, V.:. Procvičujeme jazykové rozbory. Olomouc, 1992. Karlík, P.-Nekula, M.-Rusinová, Z.:. Příruční mluvnice češtiny. Praha, 1996. Sbírky cvičení pro studující učitelství českého jazyka. David, M.:. Tvoření slov v češtině. České Budějovice, 1999. David, M.:. Základy české morfologie. České Budějovice, 1993.

Požadavky

-Studium morfologického učiva z publikací Čeština pro učitele (Odry 2010) a Český jazyk. Přehled učiva základní školy (Praha 2000);-Studium slovotvorného učiva ze skript Tvoření slov v češtině (České Budějovice 1999)-V průběhu semestru studenti sestaví vlastní komplexní jazykový rozbor o 10 otázkách (zahrnujících morfologickou a slovotvornou problematiku). Otázky budou vycházet z uvozujícího vhodně zvoleného souvětí (nejlépe z uměleckého nebo publikačního funkčního stylu). POZOR: Souvětí musí být také vybráno studentem, nikoliv opsáno z již publikovaných komplexních jazykových rozborů! Inspiraci k sestavení vlastního komplexního rozboru možno čerpat z tvaroslovných a slovotvorných cvičení v komplexních jazykových rozborech (viz seznam literatury).Studijní materiály v elektronické podobě jsou k dispozici na web. stránkách PF .Podrobnosti a další literatura budou uvedeny v seminářích.Možnost konzultace ústně. Způsob kontroly: Zaslání vlastního komplexního jazykového rozboru včetně správných odpovědí e-mailem v průběhu semestru. Možnost konzultace ústně.Individual consultations are provided in person.

Garant

Mgr. Michaela Křivancová, Ph.D.