Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury (KBH / ULB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / ULB - Úvod do studia literatury, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Literární věda: vymezení a její složky2. Pojem textu: jednotlivé funkce3. Teorie verše: základní terminologie a praktické příklady4. Teorie prózy: základní terminologie a praktické příklady5. Úvod do teorie liter. celků (základy genologie)6. Teorie textologie: problémy a úkoly (pomocné literárněvědné disciplíny)7. Základy semiotiky: teorie znaku: přehled koncepcí8. Liter. sociologie a liter. psychologie9. Literární historie: problémy periodizace, jednotlivé funkce10. Estetická funkce: její platnost: "vysoké" a "nízké" umění

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude schopen orientovat se v struktuře liter. vědy a prakticky i teoreticky používat její terminologii, rozebrat zákl. liter. prozaické a veršované útvary.

Literatura

Peter Barry:. Beginning Theory: An Intorduction to Literary and Cultural Theory, Manchester University Press, Manchestr, 1995. Jonathan Culler:. Krátký úvod do literární teorie, Brno 2002. P. V. Zima:. Literární estetika, Olomouc 1998. Josef Hrabák:. Poetika, Praha 1977. Karel Krejčí:. Sociologie literatury, Praha, Grada, 2008. Michal Harpáň:. Teória literatúry, Bratislava 1994. René Wellek - Austin Warren:. Teorie literatury, Olomouc 1996. Josef Peterka:. Teorie literatury, Praha 2001. Anton Pokrivčák - Silvia Pokrivčáková:. Understanding Literature, MSD, Brno, 2006. Eduard Petrů:. Úvod do literární vědy, Olomouc 2000. Miltos Pechlivanos - Stefan Rieger - Wolfgang Struck a Michael Weitz:. Úvod do literární vědy, Praha 1999. Aleš Haman:. Úvod do studia literatury a interpretace díla, Jinočany 1999. Josef Hrabák - Vladimír Štěpánek:. Úvod do teorie literatury, Praha 1987. Josef Hrabák:. Úvod do teorie verše, Praha 1978.

Požadavky

Osvojení odborné terminologie a základních návyků tj. zásady praktického rozboru v oblasti interpretačního přístupu k různým druhům uměleckého textu, především v oblasti studia verše a prózy.

Garant

prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.