Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury + (KBH / ULZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / ULZ - Úvod do studia literatury +, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Literární věda: vymezení a její složky2. Pojem textu: jednotlivé funkce3. Teorie verše: základní terminologie a praktické příklady4. Teorie prózy: základní terminologie a praktické příklady5. Úvod do teorie liter. celků (základy genologie)6. Teorie textologie: problémy a úkoly (pomocné literárněvědné disciplíny)7. Základy semiotiky: teorie znaku: přehled koncepcí8. Liter. sociologie a liter. psychologie9. Literární historie: problémy periodizace, jednotlivé funkce10. Estetická funkce: její platnost: "vysoké" a "nízké" umění

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude schopen orientovat se v struktuře liter. vědy a prakticky i teoreticky používat její terminologii, rozebrat zákl. liter. prozaické a veršované útvary.

Literatura

Peter Barry. Beginning Theory: An Intorduction to Literary and Cultural Theory. Manchester University Press, Manchestr, 1995. Jonathan Culler. Krátký úvod do literární teorie. Brno, 2002. P. V. Zima. Literární estetika. Olomouc, 1998. Josef Hrabák. Poetika. Praha, 1977. Karel Krejčí. Sociologie literatury. Praha, Grada, 2008. Michal Harpáň. Teória literatúry. Bratislava, 1994. René Wellek - Austin Warren. Teorie literatury. Olomouc, 1996. Josef Peterka. Teorie literatury. Praha, 2001. Anton Pokrivčák - Silvia Pokrivčáková. Understanding Literature. MSD, Brno, 2006. Miltos Pechlivanos - Stefan Rieger - Wolfgang Struck a Michael Weitz. Úvod do literární vědy. Praha, 1999. Eduard Petrů. Úvod do literární vědy. Olomouc, 2000. Aleš Haman. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Jinočany, 1999. Josef Hrabák - Vladimír Štěpánek. Úvod do teorie literatury. Praha, 1987. Josef Hrabák. Úvod do teorie verše. Praha, 1978.

Požadavky

Osvojení odborné terminologie a základních návyků tj. zásady praktického rozboru v oblasti interpretačního přístupu k různým druhům uměleckého textu, především v oblasti studia verše a prózy.

Garant

doc. PhDr. Daniel Bína, Ph.D.prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.

Vyučující

doc. PhDr. Daniel Bína, Ph.D.prof. PhDr. Miloš Zelenka, DrSc.