Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z českého jazyka (KBH / VKJP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VKJP - Vybrané kapitoly z českého jazyka, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hláskosloví: fonetika; výslovnost; asimilace.Tvarosloví: druhy slov; morfologie; gramatické kategorie. Vzory skloňování a časování: jména, slovesa, důraz na zájmena a číslovky, podmiňovací způsob, vid, přechodníky, stupňování přídavných jmen. Slovotvorba:fundace, způsoby tvoření slov. Národní jazyk a jeho útvary. Publikace o češtině: typy slovníků, hlavní slovníky, další příručky, přední autoři. Syntax: větné členy; souvětí, druhy vět vedlejších, poměry mezi větami hlavními. Komplexní jazykové rozbory (teoreticky i prakticky) Stylistika: funkční styly, slohové postupy, útvary jednotlivých postupů. Komplexní jazykové rozbory (teoreticky i prakticky).

Získané způsobilosti

Absolvent získá teoretické znalosti z gramatiky a stylistiky současné češtiny a zvýší svou textovou gramotnost.

Literatura

Daneš, F. a kol.:. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha, 1997. Hrbáček, J.:. Úvod do studia českého jazyka. Praha, 1997. Cuřín, F.:. Vývoj spisovné češtiny. Praha, 1985.

Požadavky

Splnit požadavky testů a kolokviálních úkolů jako součást přípravy na SZZ.

Garant

Mgr. Milan David

Vyučující

Mgr. Milan David