Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody funkční antropologie (KBI / ANT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / ANT2 - Metody funkční antropologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(výuka v sedmi dvouhodinových blocích)1.-2. Úvod. Zadání témat seminárních prací. Statistické zpracování naměřených hodnot.3-4. Antropometrie. Predikce tělesné výšky v dospělosti.5.-6. Motorické testy. Funkční zkoušky kardiovaskulárního a dýchacího systému.7.-8. Složení těla. Frakce kosterní, svalová, tuková, reziduum.9.-10. Typologie. Somatotyp podle Heathové a Cartera.11.-12. Držení těla, svalové dysbalance, klenba nožní, plantogramy.13.-14. Somatoskopie. Dermatoglyfika.Prezentace seminárních prací průběžná.

Získané způsobilosti

Zvládnutí vybraných metod funkční antropologie a kinantropologie, které jsou využitelné pro potřeby zdravotnictví, školství, tělovýchovy a sportu.

Literatura

Fetter, V. a kol.:. Antropologie. Praha, Academia, 1967. Riegerová J., Přidalová M., Ulbrichová M.:. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu. Hanex, Olomouc, 2006. Atlas anatomie člověka (různí autoři). Šmahel Z.:. Principy, teorie a metody auxologie. Karolinum, Praha, 2001. Lebl J., Krásničanová H.:. Růst dětí a jeho poruchy. Galén, Praha, 1996.

Požadavky

Zvládnutí vybraných metod funkční antropologie a kinantropologie.

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.