Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie dítěte (KBI / BDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / BDK - Biologie dítěte, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1.-2. Úvod. Kosterní soustava a svalová soustava. Cévní soustava. Trávicí soustava. Přeměna látek a energií. Zásady správné výživy. Dýchací a vylučovací soustava.3.-4. Soustava žláz s vnitřní sekrecí. Soustava nervová. Smyslová soustava.5.-6. Ontogenetický vývoj člověka, věkové zvláštnosti a na ně vázané nejčastější onemocnění, vývojové poruchy a jejich projevy.7.-8. Hygiena pracovní a duševní činnosti, hygiena školního prostředí. Civilizační choroby, prevence.

Získané způsobilosti

Student získá nezbytné teoretické základy z oblasti biologie člověka, zdravotní prevence a první pomoci potřebné pro kvalifikovanou výchovnou a vzdělávací práci s dětmi.

Literatura

Machová, J.:. Biologie člověka pro učitele. Univerzita Karlova, Praha, 2002. Novotný I., Hruška M. Biologie člověka pro gymnázia. Fortuna, Praha, 2006 a novější vydání. Hrušková M., Gutvirth J.:. První pomoc (nejen) pro školní praxi. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, 2010. Srnský, P.:. První pomoc u dětí. Grada, Praha, novější vydání.

Požadavky

Znalost funkční anatomie a fyziologie člověka, ontogeneze a základů první pomoci a prevence.

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.