Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie dítěte (KBI / BDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / BDP - Biologie dítěte, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod. Kosterní a svalová soustava.2. Oběhová soustava.3. Trávicí soustava.4. Dýchací a vylučovací soustava.5. Zásady laické první pomoci při nejčastějších onemocněních a úrazech.6.-7. Nervová soustava.8. Smyslová soustava.9. Endokrinní soustava.10. Reprodukce člověka.11. -12. Ontogenetický vývoj.13.-14. Hygiena pracovní a duševní činnosti, hygiena školního prostředí. Civilizační choroby, prevence.

Získané způsobilosti

Student získá nezbytné teoretické základy z oblasti biologie člověka, zdravotní prevence a první pomoci potřebné pro kvalifikovanou výchovnou a vzdělávací práci s dětmi.

Literatura

Novotný I., Hruška M.:. Biologie člověka pro gymnázia. Fortuna, Praha, 2006 a novější vydání. MACHOVÁ, J.:. Biologie člověka pro učitele. Univerzita Karlova, Praha, 2002. Hrušková M., Gutvirth J.:. První pomoc (nejen) pro školní praxi. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, 2010. Srnský, P.:. První pomoc u dětí. Grada, Praha, novější vydání. Klementa, J. a kol:. Somatologie a antropologie. SPN, Praha, 1981.

Požadavky

Znalost funkční anatomie a fyziologie orgánových soustav, ontogenetického vývoje člověka s důrazem na školní věk, hygieny. Zvládnutí tématu zdravotní prevence a první pomoci.

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.Mgr. Jan Petr, Ph.D.RNDr. Zuzana Šmídová, Ph.D.