Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biologie dítěte a zdr. prevence (KBI / BID01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / BID01 - Základy biologie dítěte a zdr. prevence, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod. Kosterní soustava.2. Svalová soustava.3. Cévní soustava.4. Trávicí soustava. Přeměna látek a energií. Zásady zdravé výživy.5. Dýchací a vylučovací soustava.6.-8. Soustava nervová.9. Smyslová soustava.10. Endokrinní soustava.11.-12. Ontogenetický vývoj člověka, věkové zvláštnosti a na ně vázané nejčastější onemocnění, vývojové poruchy a jejich projevy.13.-14. Hygiena pracovní a duševní činnosti, civilizační choroby.KurzTeoretické a praktické základy poskytování první pomoci.

Získané způsobilosti

Student získá nezbytné teoretické základy z oblasti biologie člověka a zdravotní prevence a dovednosti z oblasti první pomoci potřebné pro kvalifikovanou výchovnou a vzdělávací práci s dětmi a mládeží.

Literatura

Machová, J.:. Biologie člověka pro učitele. Univerzita Karlova, Praha, 2002. Bydžovský, J.:. První pomoc. Praha: Grada. 2004. Srnský, P.:. První pomoc u dětí. Grada, Praha, 2006. Novotný I., Hruška M.:. Biologie člověka pro gymnázia. Fortuna, Praha, 2006 a novější vydání. Hrušková M., Gutvirth J.:. První pomoc (nejen) pro školní praxi. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, 2010. Klementa, J. a kol.:. Somatologie a antropologie. Praha, SPN, 1981. Dylevský, I.:. Somatologie. Epava, Olomouc, 2000.

Požadavky

Znalost funkční anatomie a fyziologie vybraných orgánových soustav, ontogenetického vývoje člověka s důrazem na školní věk, hygieny. Zvládnutí tématu zdravotní prevence a první pomoci (teoreticky i prakticky).

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.RNDr. Zuzana Šmídová, Ph.D.RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.RNDr. Zuzana Šmídová, Ph.D.