Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie dítěte (KBI / BIDP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / BIDP1 - Biologie dítěte, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod. Kosterní a svalová soustava.2. Oběhová soustava.3. Trávicí soustava a zásady racionální výživy. Konzumerizmus ve stravování (IP 14 24/2b).4. Dýchací a vylučovací soustava.5.-7. Nervová soustava.8. Smyslová soustava.9. Endokrinní soustava.10. Reprodukce člověka.11. -12. Ontogenetický vývoj.13.-14. Hygiena pracovní a duševní činnosti, hygiena školního prostředí.Kurs první pomoci:Úvod do problematiky, základní pojmy.Laická první pomoc: aktivace ZZS, život zachraňující úkony, neodkladná resuscitace.Úrazové a neúrazové naléhavé stavy, nebezpečí vyplývající z prostředí a rekreačních aktivit, nebezpečí a úskalí dětského věku a náhlé příhody u dětí.Ochrana člověka za mimořádných událostí - základní pojmy, varování před nebezpečím, jak se zachovat při vzniku mimořádné situace. Možnosti využití projektů HZS ČR ve školní praxi.Příklady mimořádných situací (zejména požár v budově, dopravní nehoda, hromadné neštěstí, povodeň).

Získané způsobilosti

Student získá nezbytné teoretické základy z oblasti biologie člověka, zdravotní prevence a první pomoci potřebné pro kvalifikovanou výchovnou a vzdělávací práci s dětmi.

Literatura

MACHOVÁ, J.:. Biologie člověka pro učitele. Univerzita Karlova, Praha. 2002. BYDŽOVSKÝ, J.:. První pomoc. Grada, Praha, 2004. Hrušková M., Gutvirth J.:. První pomoc (nejen) pro školní praxi. JU v Českých Budějovicích, České Budějovice, 2010. ISBN 978-807394-237-3. Srnský, P.:. První pomoc u dětí. Grada, Praha, vydání po roce 2010. SRNSKÝ, P.:. První pomoc u dětí. Grada, Praha. 2006. DYLEVSKÝ, I.:. Somatologie. Epava, Olomouc. 2000. Videa k jednotlivým tématům první pomoci. KANTOR, M.:. Základy somatopatologie pro studenty učitelství a bakalářského studia sociální práce 1, 2. Učební text. ZČU Plzeň. 2002.

Požadavky

Znalost funkční anatomie a fyziologie orgánových soustav, ontogenetického vývoje člověka s důrazem na školní věk, hygieny. Zvládnutí tématu zdravotní prevence a první pomoci.

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.RNDr. Zuzana Šmídová, Ph.D.doc. PaedDr. Radka Závodská, Ph.D.RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.RNDr. Zuzana Šmídová, Ph.D.doc. PaedDr. Radka Závodská, Ph.D.