Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Buněčná a molekulární biologie (KBI / BIO01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / BIO01 - Buněčná a molekulární biologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Živé soustavy.Významná data v historii buněčné biologie. Pozorování a mikroskopování buněk, metody buněčné biologie.Prokaryontní buňka - prokaryotické jádro, ribosomy, cytoplazmatická membrána, buněčná stěna. Tvar, struktura, původ a zařazení bakterií.Výživa bakterií, životní prostředí. Bakteriální nákazy.Význam bakterií.Eukaryontní buňka-jádro,ribosomy,mitochondrie, chloroplasty, endoplasmatické retikulum, Golgiho aparát, lysosomy,cytosol, cytoskelet. Rostlinná a živočišná buňka-jednotnost a rozdílnost. Tvar a funkce buňek.Viry-bakteriofágy, rostlinné a živočišné viry. Bakteriální infekce. Viry člověka, onemocnění způsobená viry. Životní funkce virů-rozmnožování, regulační mechanismy. Životní funkce bakterií-rozmnožování, regulace syntézy enzymů. Modelové organismy v biologii. Priony, BSE.Struktura a funkce DNA, replikace DNA. Mutace. Oprava DNA.Syntéza RNA-transkripce.Syntéza proteinů - translace.Přenos látek přes membrány-pasivní a aktivní transport,přenašečové proteiny, iontové kanály, membránový potenciál. Vnitrobuněčný transportZískávání energie. Dýchání-mitochondrie, glykolýza,oxidační fosforylace, elektrontransportní řetězce a čerpání elektronůFotosyntéza-chloroplasty,světelná a temnostní fáze fotosynzézy. Faktory ovlivňující průběhCytologické základy genetiky-chromosomy, chromosomové mutace, genomové mutace. Pohlavní chromosomy a chromosomové určení pohlaví.fotosyntézyBuněčné dělení- buněčný cyklus. Mitoza, cytokineze, meioza.Kontrola buněčného cyklu.

Získané způsobilosti

1. absolvent kurzu bude znát základní rozdíly ve stavbě prokaryontní a eukaryontní buňky a rozdíly mezi buňkou rostlinnou, živočišnou a buňkou hub2. absolvent porozumí fyziologickým dějům na úrovni buňky3. absolvent bude chápat principy přenosu genetické informace na molekulární úrovni 4. získané znalosti absolvent uplatní při výuce přírodopisu v pedagogické praxi5. absolvent využije vědomosti v dalších disciplínách (botanika, zoologie, biologie člověka, fyziologie)

Literatura

Jones M. and Jones G.:. Advanced Biology. Cambridge University Press. 1997. Závodská R. :. Biologie buněk. Praha, Scientia, 2006. ISBN ISBN 80-86960-15-.Campbell N.A.:. Biology. The Benjamin/ Cummings Publishing Copany,Inc., 1996. Berger J. :. Buněčná a molekulární biologie, Tobiáš, 1995. Kočárek, E. :. Genetika. Praha: Scientia, 2004. Rosypal , S. a kol.:. Nový přehled biologie. Praha : Scientia, 2003. Romanovský a kol.:. Obecná biologie, SPN. 1987. Alberts B. a kol.:. Základy buněčné biologie, Espero publishing, Ústí nad Labem,2001.

Požadavky

Znalost stavby prokaryontní a eukaryontní buňky a porozumění fyziologickým dějům na úrovni buňky: dýchání, fotosyntéza, přenos látek přes membrány, rozmnožování buněk, buněčný cyklus a jeho kontrola. Znalost stavby a životních cyklů virů. Znalosti a porozumění principům replikace, translace a transkripce. Osvojení pojmů z cytogenetiky.

Garant

doc. PaedDr. Radka Závodská, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Radka Závodská, Ph.D.