Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfol., hist. a ontog. rostlin a živoč. (KBI / BIO02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / BIO02 - Morfol., hist. a ontog. rostlin a živoč., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Část A: Stavba a vývoj rostlin1. Pletiva rostlin, soubory pletiv.2. Anatomie a morfologie rostlinných orgánů a jejich funkce - kořen, stonek, list3. Anatomie a morfologie rostlinných orgánů a jejich funkce - květ, plod, semeno.4. Anatomie a morfologie rostlinných orgánů a jejich funkce - plod, semeno.5. Ontogeneze rostlinného těla, rozmnožování rostlin, životní cykly - řasy, mechorosty, kapraďorosty, semenné rostliny.6. Metamorfózy jako odraz adaptace k prostředí.Část B: Histologie a vývoj živočichů7. Histologie: Epitely a pojiva8. Histologie: Šlachy, chrupavky, kosti. Tělní tekutiny9. Histologie: Svalová a nervová tkáň10. Nepohlavní rozmnožování živočichů11. Pohlavní rozmnožování živočichů: gametogeneze, oplození; určení pohlaví a pohlavní znaky.12. Blastogeneze a gastrulace13. Organogeneze14. Postembryonální vývoj, stárnutí, smrt.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o stavbě těla a vývoji rostlin a živočichů a laboratorní dovednosti, které jsoua) potřebným základem pro navazující kurzy studijního programu (např. botanické a zoologické)b) aplikovatelné při výuce přírodopisu na ZŠ.

Literatura

aktuální materiály k přednáškám a cvičení dostupné on line. PAZOUREK J.:. Atlas anatomické stavby rostlin. UK, Praha, 163 s. 1986. HUDÁK J. A KOL.:. Biológia rastlín, SPN Bratislava, 391 s. 1989. KINCL M.:. Cvičení z anatomie a morfologie rostlin. PG, Ostrava, 364 s. 1981. Strasburger E. et all.:. Lehrbuch der Botanik für Hochschulen, 1. teil: Struktur. Heidelberg, Berlin, Spektrum Akad. Verlag, 2002. SLAVÍKOVÁ,Z.:. Morfologie rostlin.Skriptum.SPN, Praha, 238 s. 1984. Rosypal, S. a kol. Nový přehled biologie. Praha, Scientia, 2003. Romanovský A. a kol.:. Obecná biologie, SPN Praha. 1987. PAPÁČEK M., SOLDÁN T.:. Praktická cvičení z obecné zoologie. Jihočeská univerzita, České Budějovice. 1998. Černohorský Z.:. Základy rostlinné morfologie. SPN, Praha, 217 s. 1967.

Požadavky

(1) Znát základní principy tělní stavby a ontogeneze rostlin a živočichů.(2) Být schopen efektivně pracovat v mikroskopické laboratoři a rozlišovat základní tělní struktury rostlin a živočichů (např. typy tkání).

Garant

prof. RNDr. Miroslav Papáček, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Miroslav Papáček, CSc.RNDr. Božena Šerá, Ph.D.prof. RNDr. Miroslav Papáček, CSc.Mgr. Jan Petr, Ph.D.RNDr. Božena Šerá, Ph.D.