Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktik.z botaniky nižších rostlin a hub (KBI / BOT05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / BOT05 - Praktik.z botaniky nižších rostlin a hub, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sběr a praktická determinace řas, hub a lišejníků.2. Práce s určovací literaturou3. Praktické používání mikroskopické a preparační techniky4. Zvládnutí techniky biologické kresby

Získané způsobilosti

Praktická znalost důležitých taxonů řas a hub, jejich významu v přírodě a pro člověka, jejich úlohy v potravních řetězcích. Získání praktických dovednosti při sběru a určování taxonů pomocí určovací literatury.

Literatura

C. van den Hoeck, D. G. Mann, H. M. Jahns:. Algae, An introduction to phycology. Cambridge University Press. 1995. Atlasy kloboukatých hub (různá vydání). Rosypal S. a kol.:. Fylogeneze, systém a biologie organismů.- SPN, Praha, s. 9-148. 1992. Svrček M. a kol.:. Klíč k určování bezcévných rostlin.-SPN,Praha, 1976. Hindák F. a kol.:. Kl´úč na určovanie výtrusných rastlín. 1. diel: Riasy.- SPN, Bratislava. 1975. Červenka M. a kol.:. Kĺúč na určovanie výtrusných rastlín. 2. diel Slizovky a huby. SPN, Bratislava, 391 s. 1971. Balabán K.:. Lesnicky významné lišejníky, mechorosty a kapraďorosty.- SZN, Praha,230 s. 1966. Kremmer B.P., Muhle H.:. Lišejníky, mechorosty a kapraďorosty. Evropské druhy.- Ikar, Praha. 1998. Rabšteinek O., Poruba M., Skuhrovec J.:. Lišejníky, mechorosty a kapraďorosty ve fotografii.- SZN, Praha, 221 s. 1987. Rosypal, S. a kol. Nový přehled biologie. Praha, Scientia, 2003. Kalina T., Váňa J. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii, Karolinum. Praha, Karolinum, 2005. Hindák F. (ed.):. Sladkovodné riasy. SPN, Bratislava, 1978. Urban Z., Kalina T.:. Systém a evoluce nižších rostlin.- SPN, Praha, 415 s. 1980. Váňa J.:. Systém a vývoj hub a houbových organismů.- UK Karolinum, Praha, 164 s. 1996. Kalina T.:. Systém a vývoj sinic a řas.-, UK Karolinum, Praha, 165 s. 1994.

Požadavky

Návaznost na teoretické znalosti z přednášek botaniky nižších rostlin, 80% účast.

Garant

RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.RNDr. Božena Šerá, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.RNDr. Božena Šerá, Ph.D.