Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologická technika (KBI / BTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / BTE - Biologická technika, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do BTE: obecné zásady práce v laboratoři, bezpečnostní předpisy-proškolení,základy mikroskop, techniky - lupa, optický mikroskop, stereomikroskop. potřeby promikroskopování2. Úvod do vědecké práce - biologický pokus, práce s literaturou3. Praktická práce s mikroskopem: nácvik zhotovení nativních preparátů, zásadypozorování a kreslení + dokumentace biolog, objektů. Využití stereomikroskopu a dalších pomůcek (fotoaparát, videokamera). Praktický nácvik biologických nákresů4. Sběr fixace a konzervace biologického materiálu5. Řezy botanických objektů. Jejich typy a praktický nácvik. Roztěry, roztlaky Jejich typy a praktický nácvik roztěrů a roztlaků)6. Základy histologických metod - metodika přípravy mikropreparátů, fixační a zalévací media7. Barvení mikroskopických preparátů - typy a nejčastější barviva, nácvik různých způsobů barvení.8. Trvalé mikroskopické preparáty - nácvik zhotovení (příprava, materiál, odvodnění, fixační a zalévací media)9. Elektronová mikroskopie - exkurze na pracoviště AV ČR10. Chemická a fyziologická laboratoř. Bezpečnost a hygiena při práci. Označování askladování chemikálií. Seznámení s vybavením laboratoře (chemické nádobí, sklo aostatní pomůcky). Přístroje a zásady jejich použití.11. Práce v laboratoři - příprava a odběr vzorků, měření objemu kapalin, vážení,zahřívání, chlazení, sušení, filtrace, sestavení jednoduché aparatury.12. Příprava a ředění roztoků - výpočty.13. Praktické práce v laboratoři - příprava roztoků, stanovení přesné koncentracekyselin a zásad, titrace.14. Zápočtový test a jeho rozbor.

Získané způsobilosti

Praktický nácvik běžných laboratorních postupů. Schopnost připravit roztoky a chemikálie, schopnost provádět jednoduché laboratorní analýzy a přírodovědné pokusy. Základní znalosti středoškolské chemie.

Literatura

Habrová, V.:. Biologická technika. Praha, SPN, 1986. Vacek a kol.:. Histologie a histologická technika. Praha, Avicenum, 1988. Pazourek, J.:. Pracujeme s mikroskopem. Praha, SNTL, 1975. Kol.:. Úvod do odborné práce. České Budějovice, PF JU, 1990.

Požadavky

Aktivní účast na cvičení, vypracované pracovní protokoly.

Garant

Mgr. Rostislav Černý, CSc.

Vyučující

Mgr. Rostislav Černý, CSc.