Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ontogeneze člověka a antropologie (KBI / CLO02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / CLO02 - Ontogeneze člověka a antropologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1.-5. Ontogenetický vývoj. Období zárodečné a plodové. Vývoj orgánů. Výživa zárodku a plodu. Vývoj po narození. Období lidského života. Některé dědičné poruchy a jejich příčiny. Růst. ICP model růstu. Typy tělesné stavby. Vývojové změny u současné populace.6.-9. Fylogenetický vývoj člověka. Problematika antropogeneze a názorové spektrum. Rudimenty a atavismy. Systematické zařazení člověka. Vývoj lidoopů. Vývoj člověka a jeho bezprostředních předků. Proces hominizace. Vývojoví předchůdci člověka, bipední zástupci (okruh rodu Australopithecus), rod Homo, vývojové vztahy. Australopithecus. Homo habilis. Homo erectus. Homo sapiens. Rozšíření člověka na zemi. Světová a česká naleziště, vývoj lidské společnosti a kultury.10.-11. Ekologie člověka. Adaptivní změny v evoluci primátů včetně hominidů, změny morfologické, fyziologické, sociální a kulturní.12.-14. Etnická antropologie. Lidská plemena. Klasifikace plemen. Problematika klasifikace. Antropologické typy. Složení obyvatelstva světadílů. Antropologické složení obyvatelstva Evropy a ČR.

Získané způsobilosti

Absolvování předmětu dává studentu odborný základ pro výuku předmětu na ZŠ a je rovněž teoretickým základem pro výchovnou a vzdělávací činnost s věkovou kategorií školních dětí.

Literatura

Šmahel Z.:. Evoluce rodu Homo I. - VI. Živa, 2003, č. 1-6. Klementa, J. a kol:. Somatologie a antropologie. SPN, Praha, 1981. Hajn, V.:. Antropologie. Učební texty UP Olomouc, 1998. Beneš, J.:. Člověk. Praha, Mladá fronta, 1994. Vančata, V.,:. Paleoantropologie. Nadace Universitas Masarykiana, Masarykova Universita v Brně, Edice Scientia, Nauma, Brno, 2003. Šmahel Z.:. Příběh lidského rodu. Moravské zemské muzeum, Brno, 2005.

Požadavky

Zvládnutí vědomostního základu ontogenetického a fylogenetického vývoje člověka, etnické antropologie a ekologie člověka. Zdůrazňována hlediska srovnávací a vývojová, mezioborové vztahy a didaktické aspekty.

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.RNDr. Vladimír Přívratský, CSc.