Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika biologie a geologie I (KBI / DBIZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / DBIZ1 - Didaktika biologie a geologie I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíl, úkoly a obsah vyučování v přírodopisu. Vztah didaktiky a metodiky ve výuce.Rámcové vzdělávací programy.Didaktické zásady ve výuce přírodopisu - zásady názornosti, aktivity a angažovanostisoustavnosti, přiměřenosti a trvalosti.Vyučovací postupy - induktivní, deduktivní.Vyučovací metody v přírodopisu. Vyučovací metody výkladové - metody výkladu, rozhovoru, práce s knihou.Metody přímého studia - pozorování, školní pokusy, laboratorní práce.Prověřování a hodnocení vědomostí a dovedností v přírodopisu. Opakování, zkoušení.Pracovní listy-tvorba pracovních listů, provedení didaktických nákresů.Organizační formy výuky - typy vyučovacích hodin, laboratorní práce, domácí úkoly.Přírodovědné exkurze -typy exkurzí, plánování a vedení exkurzí.Potřeby a pomůcky ve výuce přírodopisu. Demonstrace přírodnin.Didaktické testy-tvorba didaktických testůPříprava na hodiny přírodopisu.

Získané způsobilosti

Absolvent získá teoretické znalosti z didaktiky biologiekteré jsou základním předpokladem pro pedagogickou praxi na ZŠ2. absolvent porozumí požadavkům kladeným na přírodovědné vzdělání na ZŠ3. studenti získají dovednosti pro tvorbu vyučovacích materiálů a pomůcek 4. absolvent se dokáže připravit na vyučovací hodinu, exkurzi a laboratorní cvičení

Literatura

Altmann, A.:. Metody a zásady ve výuce biologie. Praha, SPN, 1975. Petty, G. Moderní vyučování. Praha, 2006. ISBN 80-7367-172-7.Altmann, A.:. Pomůcky pro výuku biologii. Praha, SPN, 1971. Altmann, A.:. Přírodniny ve vyučování přírodopisu a biologii. Praha, SPN, 1996. Petty, G. Teaching today. Nelson Thornes, Cheltenham, 1998. Horník, F. - Altmann, A.:. Vybrané kapitoly z didaktiky biologie. Praha, SPN, 1988. Řehák, B.:. Vyučování biologie. Praha, SPN, 1965.

Požadavky

Znalosti cílů, úkolů a obsahu vyučování přírodopisu na ZŠ v souvislosti s RVP. Studenti budou znát didaktické zásady, organizační formy a prostředky ,vyučovací metody a jejich uplatnění ve vyučovacím procesu. Studenti si osvojí tvorbu didaktických testů, nákresů a pracovních listů. Znají provedení laboratorních prácí, školních pokusů a přírodovědných exkurzí. Studenti zvládnou přípravu na hodiny přírodopisu.

Garant

doc. PaedDr. Radka Závodská, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Radka Závodská, Ph.D.