Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Determinace nižších rostlin (KBI / DNR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / DNR - Determinace nižších rostlin, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Řasy: Základní metody sběru a určování řas a sinic, determinace nasbíraného materiálu.2. Lišejníky: Sběr a určování lišejníků3. Mechorosty: Sběr a určování mechorostů Výroba demonstrační kolekce.

Získané způsobilosti

Širší znalosti o taxonech řas, lišejníků a mechorostů (zvládnutí metod barvení a výroby trvalých preparátů rozsivek, barevné reakce lišejníků, mikroskopické řezy aj.). Znalost metodiky sběru, konzervace řas, preparace lišejníků a mechorostů. Získání poznatků o bioindikačním významu vybraných taxonů.

Literatura

C. van den Hoeck, D. G. Mann, H. M. Jahns:. Algae, An introduction to phycology. Cambridge University Press. 1995. Rothmaler W. (Ed.):. Exkursionsflora von Deutschland. Band 1:Niedere Pflanzen.- Gustav Fischer Jena Stuttgart. 1994. Svrček, M. a kol.:. Klíč k určování bezcévných rostlin. Praha, SPN, 1976. Černohorský Z. a kol.:. Klíč k určování lišejníků ČSR 1.- ČSAV, Praha. 1956. Hindák, F. a kol.:. Kĺúč na určovanie výtrus. rastlín. 1. díl: Riasy. Bratislava, SPN, 1975. Pišút, I. a kol.:. Kĺúč na určovanie výtrus. rastlín. 3. díl: Lišajníky, machorosty, papraďorosty. Bratislava, SPN, 1976. Pilous, Z.:. Naše mechy. Praha, ČSl. botanická společnost, 1948. Hadač E. a kol.:. Praktická cvičení z botaniky.- SPN, Praha, 294 s. 1967. Kalina T., Váňa J. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii, Karolinum. Praha, Karolinum, 2005. Hindák, F. a kol.:. Sladkovodné riasy. Bratislava, SPN, 1978.

Požadavky

Teoretické znalosti systému řas a mechorostů.

Garant

Mgr. Rostislav Černý, CSc.