Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana životního prostředí (KBI / EKO02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / EKO02 - Ochrana životního prostředí, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Životní a přírodní prostředí2. Složky ŽP - Atmosféra, hydrosféra, pedosféra, biosféra, geosféra.Obnovitelné a neobnovitelné zdrojeOdpadní látky3. Lidská populace4. Ochrana život. prostředíHistorie ochrany přírody ve světě a v ČR.Globální problémy ochrany ŽPPrávní normy v ochraně jednotlivých složek ŽPOchrana a tvorba krajinyOrganizační struktura ochrany přírody5. Metodika výchovy k ochraně přírody a ŽP na školách .

Získané způsobilosti

Znalost současných problémů v ochraně životního prostředí - stav ŽP, návrhy řešení, budoucnost. Uvědomit si komplexnost přístupů, vzájemné vazby mezi složkami ŽP, obtížnou předpověditelnost v pohledu do budoucnosti. Schopnost aktivního přístupu při vyhledávání konkrétních příkladů a diskuse o problémech současnosti.

Literatura

Kolektiv:. Biologická rozmanitost na Zemi: stav a perspektivy. Scientia, Praha. 2004. Centrum pro otázky životního prostředí UK, 2003: Česká republika: Deset let udržitelného rozvoje?. Kolektiv autorů:. Červená kniha ohrožených a vzácných druhů rostlin a živočichů ČR a SR. 1. - 5. díl Príroda, Bratislava. Moldan B.:. Ekologická dimenze udržitelného rozvoje. Karolinum, UK Praha, 102 s. 2001. Kolektiv:. Environmentální výhled OECD. MŽP ČR, Praha. 2001. Weizsäcker E.U., Lovins A. B., Lovinsová L. H.:. Faktor čtyři. MŽP ČR, Praha, 331 s. 1996. Brundtlandová G.H. (red.):. Naše společná budoucnost.- Praha, Academia, 300 s. 1991. Moldan B.:. (Ne)udržitelný rozvoj ekologie, hrozba a naděje. Karolinum, Praha, 2001. Petříček V. a kol.:. Péče o chráněná území I. Nelesní společenstva. AOPK ČR, Praha, 451 s. 1999. Míchal I., Petříček V. a kol.:. Péče o chráněná území. II. Lesní společenstva. AOPK, Praha., 1999. Kolektiv:. Ročenka životního prostředí České republiky.- 1990 a další ročníky. Nátr L.:. Rozvoj trvale neudržitelný. Karolinum , UK Praha, 102 s. 2005. Anonymus:. Státní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ČR. MŽP ČR, Praha, 108 s. 2000. Zákony a vyhlášky MŽP ČR a dalších ministerstev k ŽP. Moldan B.:. Životní prostředí - globální perspektiva. Karolinum, Praha, 1994. Kolektiv:. Životní prostředí v české republice 1989-2004.- Cenia, Praha. 2005. Kolektiv:. Životní prostředí v České republice 1989-2004. CENIA, Praha. 2005.

Požadavky

Samostatné zpracování dílčího tématu ve formě seminární práce - bude součástí hodnocení při zkoušce.

Garant

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.