Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní cvičení z ekologie (KBI / EKO03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / EKO03 - Terénní cvičení z ekologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Čtyřdenní kurz je rozdělen do osmi půldenních bloků:1) Explorace okolí, ukázka vybraných terestrických, vodních a mokřadních biotopů a jejich základní analýza a dynamika2) Základy hydrobiologie včetně měření produkce vodního ekosystému3) Populační ekologie - rozmístění a abundance vybraných populací (rostliny, bezobratlí, obratlovci)4) Ekologie společenstev - druhová diverzita vybraných společenstev5) Struktura vegetace (vertikální a horizontální struktura, Raunkierovo spektrum životních forem rostlin)6) Mezidruhové interakce (analýza kompetice, predace a mutualismu v terénu; mykorhiza)7) Ekologické faktory (teplotní analýza mikrohabitatů, vliv intenzity slunečního záření na olistění)8) Základy dendrochronologiePozn. Pořadí jednotlivých půldnů bude určeno vždy s ohledem na aktuální počasí i jiné okolnosti.

Získané způsobilosti

Student získá potřebné praktické poznatky využitelné v didaktickém systému učiva přírodopisu a v environmentální výchově.

Literatura

Begon M., Harper J.L., Townsend C.R.:. Ekologie. Olomouc, Univerzita Palackého, 1997. Storch D., Mihulka S.:. Úvod do současné ekologie. - Portál, Praha. 2000. Townsend, C.R., Begon, M., & Harper, J.L.:. Základy ekologie. Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, 2010. Jakrlová J., Pelikán J.:. Ekologický slovník terminologický a výkladový. Fortuna, Praha. 1999. Laštůvka Z., Krejčová P.:. Ekologie. Konvoj, Brno. 2000. Dolný A.:. Ekologie. OSU, Ostrava. 2005. Slavíková J.:. Ekologie rostlin. SPN, Praha. 1986. Losos B., Gulička J., Lellák J., Pelikán J.:. Ekologie živočichů. SPN, Praha. 1985. Jeník J.:. Ekosystémy. Karolinum, Praha. 1995. Dykyjová a kol.:. Metody studia ekosystémů. Academia, Praha. 1989. Wheater, C.P., Bell, J.R., Cook, P.A. Practical Field Ecology - a project guide. Wiley-Blackwell, 2011. Základní determinační botanická a zoologická literatura. Odum E. P.:. Základy ekologie. - Academia, Praha. 1977.

Požadavky

Účast na kurzu, aktivní zapojení se do činností, předložení vypracovaných komplexních protokolů z terénního cvičení

Garant

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.RNDr. Božena Šerá, Ph.D.