Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie II (KBI / EKO04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / EKO04 - Ekologie II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jednobuněčné organismy, houby - postavení v trofické pyramidě, rozkladači, ekofyziologie, chemoautotrofie2. Sinice, řasy, lichenizované houby, mechorosty a kapraďorosty - fotosyntéza, primární produkce, pionýrské organismy, vliv na globální cyklus C, N a O, produkce vodních ekosystémů, rašeliniště3. Semenné rostliny - význam, životní formy a cykly, pohlavnost, generativní vs. vegetativní rozmnožování, klonalita, ploidie4. Nahosemenné rostliny, lesní vs. luční společenstva, dřeviny v krajině a v urbánním prostoru, retence krajiny5. Krytosemenné rostliny - opylování, kleisto a chasmogamie, ekologie plodů a semen,6. Specifika rostlin - r-K strategie, CSR strategie, masožravost, myrmekofilie, sukulence7. Specifika lokalit - FC snímek, filie a fobie u rostlin, ruderalizace, invazivní rostliny, vliv pastvy, ožeru, disturbance, antropické vlivy8. Bazální Metazoa a Lophotrochozoa - postavení v ekosystému, trofické vztahy, korálové útesy9. Ecdysozoa mimo hmyz - ekologie a význam hlístic, klepítkatců, korýšů, stonožkovců i dalších taxonů10. Hmyz - postavení v ekosystému, ekologie jednotlivých řádů, nejdůležitější vztahy11. Deuterostomia a bazální Chordata a primárně vodní obratlovci - význam a postavení v ekosystému, ekologie kruhoústých, paryb, paprskoploutvých ryb, střapcoploutvých a dvojdyšných12. Obojživelníci a Sauropsida mimo ptáků - ekologie obojživelníků, šupinatých plazů, želv a krokodýlů, postavení v ekosystému, význam13. Ptáci - postavení v ekosystému, potravní specializace, nejdůležitější vztahy, migrace, ekologie jednotlivých řádů14. Savci - postavení v ekosystému, potravní specializace, nejdůležitější vztahy, ekologie jednotlivých řádů

Získané způsobilosti

Student získá souhrnné komplexní informace spojující poznatky ekologie i systematických disciplín. Student získá konkrétní informace pro praktickou aplikaci v didaktickém systému učiva přírodopisu a v environmentální výchově.

Literatura

Begon M., Harper J.L., Townsend C.R.:. Ekologie. Olomouc, Univerzita Palackého, 1997. Dolný A.:. Ekologie. OSU, Ostrava, 2005. Slavíková J.:. Ekologie rostlin. SPN, Praha, 1986. Losos B., Gulička J., Lellák J., Pelikán J.:. Ekologie živočichů. SPN, Praha, 1985. Hendrych R:. Fytogeografie. SPN, 1984. Briggs D., Walters S.M.:. Proměnlivost a evoluce rostlin. 3. vyd., Olomouc, 2001. Storch D., Mihulka S.:. Úvod do současné ekologie. Portál, Praha, 2000. Townsend C.R., Begon M., Harper J.L.:. Základy ekologie. Olomouc, 2010. Sedlák E.:. Zoologie bezobratlých. Skriptum PřF MU, Brno, 2006. Gaisler J., Zima J.:. Zoologie obratlovců. Praha, Academia, 2007.

Požadavky

Znalost ekologie a postavení v ekosystému jednotlivých organismů, taxonů či funkčních skupin organismů.

Garant

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.RNDr. Božena Šerá, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.RNDr. Božena Šerá, Ph.D.