Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie živočichů a člověka (KBI / FŽIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / FŽIS - Fyziologie živočichů a člověka, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Evoluce fyziologických funkcí živočichů.Funkce tělních tekutin, funkce krve.2. Oběh tělních tekutin, principy činnosti oběhových soustav živočichů.Činnost kardiovaskulární soustavy člověka.3. Dýchání živočichů v různých prostředích.Dýchání člověka, činnost dýchací soustavy.4. Příjem a zpracování potravy. Funkce a činnost trávicí soustavy člověka.5. Základy metabolismu (metabolismus živin, celkový energetický metabolismus, hormonální regulace, funkce jater).6. Homeostáze. Principy exkrece a činnost vylučovacích orgánů. Funkce ledvin a nefronu.7. Principy osmoregulace, vliv prostředí na osmoregulaci.8. Termoregulace. Ektotermie, endotermie, poikilotermie, homoiotermie.9. Hormonální regulace, principy hormonálních regulací. Funkce endokrinních žláz a řízení jejich činnosti.10. Neurofyziologie, elektrické projevy činnosti neuronů. Principy činnosti nervové soustavy.11. Nervové regulace, funkce nervového systému. Funkce vegetativního nervového systému a řízení činnosti kosterního svalstva.12. Obecná fyziologie svalu - kosterního, hladkého, srdečního.13. Fyziologie smyslových orgánů. Principy činnosti receptorových buněk, klasifikace a typy receptorů. Smyslové orgány založené na chemoreceptorech.14. Smyslové orgány založené na fotoreceptorech a mechanoreceptorech.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základy fyziologie živočichů a člověka a získají potřebné teoretické znalosti a praktické dovednosti pro transformaci do didaktického systému učiva biologie

Literatura

AuNeil A. Campbell, Jane B. Reece:. Biologie. Computer Press, 2006. Novotný, I.:. Fyziologie nervového systému. Praha, UK, 1988. Janský, L. - Novotný, I.:. Fyziologie živočichů a člověka. Praha, Avicenum, 1981. Janský, L.:. Fyziologie živočichů a člověka I. Praha, SPN, 1988. Romanovský, A. a kol.:. Obecná biologie. Praha, SPN, 1985.

Požadavky

Přehled o vývoji fyziologických funkcí u živočichů a základních principech fyziologických dějů. Znalost fyziologie vegetativních a regulačních soustav u člověka. Teoretické a praktické zvládnutí použitých laboratorních metod a pokusů.

Garant

Mgr. Vlasta Matěnová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vlasta Matěnová, Ph.D.Mgr. Vlasta Matěnová, Ph.D.