Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hydrobiologie (KBI / HYD53)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / HYD53 - Základy hydrobiologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Voda jako specifické prostředí: teplota a světlo2. Voda jako specifické prostředí: chemizmus I3. Voda jako specifické prostředí: chemizmus II4. Stojaté vody: : pelagiál, bentál, profundál5. Společenstva stojatých vod: benthos, plankton, neuston, nekton;6. Astatické a slané vody, rašeliniště, horké prameny7. Tekoucí vody: adaptace organizmů8. Tekoucí vody: teorie říčního kontinua9. Společenstva tekoucích vod: reobenthos, plankton, hyporheos10. Společenstav v podélném profilu řek: crenon, rithron, potamon11. Změny v tekoucích vodách: povodně, vysychání, atd.12. Kontaminace a eutrofizace vod13. Saprobita14. Principy (samo)čištění vod

Získané způsobilosti

Aplikovat znalosti využitelné pro demonstraci vztahů ve vodním ekosystému při výuce přírodopisu na ZŠ.

Literatura

Lellák J. a kol.:. Biologie vodních živočichů. Skriptum PřF UK, Praha. 1982. Rulík M., Kršková M.:. Cvičení z hydrobiologie - obrazová příloha. UP, Olomouc. 1997. Fott J. a kol.:. Hydrobiologie pro postgraduální studium. Skriptum PřF UK, Praha. 1985. Lellák J., Kubíček F.:. Hydrobiologie. UK, Praha. 1991. Hartmann P. a kol.:. Hydrobiologie, Vltava, Praha. 2007. Ambrožová J.:. Mikroskopické praktikum z hydrobiologie. Skriptum VŠCHT, Praha. 2002. Hanel L., Lišková E.:. Stručný obrazový klíč k určování hlavních skupin vodních bezobratlých. PedF UK, Praha. 2003.

Požadavky

Stručný přehled znalostí typů vod a jejich chemických a fyzikálních vlastností ve vztahu k biologii organizmů.Přehled modelových skupin vodních organizmů a jejich biologie.

Garant

prof. RNDr. Miroslav Papáček, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Miroslav Papáček, CSc.prof. RNDr. Miroslav Papáček, CSc.