Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz první pomoci (KBI / MKPPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / MKPPK - Kurz první pomoci, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky, základní pojmy.Laická první pomoc: aktivace ZZS, život zachraňující úkony, neodkladná resuscitace.Úrazové a neúrazové naléhavé stavy, nebezpečí vyplývající z prostředí a rekreačních aktivit, nebezpečí a úskalí dětského věku a náhlé příhody u dětí.Ochrana člověka za mimořádných událostí - základní pojmy, varování před nebezpečím, jak se zachovat při vzniku mimořádné situace. Možnosti využití projektů HZS ČR ve školní praxi.Příklady mimořádných situací (zejména požár v budově, dopravní nehoda, hromadné neštěstí, povodeň).

Získané způsobilosti

Teoretické znalosti a praktické dovednosti v oblasti první pomoci.

Literatura

Hrušková M., Gutvirth J.:. První pomoc (nejen) pro školní praxi. JU v Českých Budějovicích, České Budějovice, 2010. ISBN 978-807394-237-3. Srnský, P.:. První pomoc u dětí. Grada, Praha, vydání po roce 2010. Videa k jednotlivým tématům první pomoci: www.zachranny-kruh.cz, http://www.policie.cz/web-prevence.aspx, http://www.hzscr.cz/clanek/pomoc-skolam-pomoc-skolam.aspx, http://www.hzscr.cz/clanek/pomoc-skolam-pomoc-skolam.aspx, http://www.bozpinfo.cz/, http://www.e-bozp.cz/. Metodický pokyn k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních zřizovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (č.j. 37 014/2005-25 ze dne 22.12.2005). Nařízení vlády, o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků č. 75/2005 Sb. Školský zákon č. 317 / 2008 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, č. 320 / 2010. Zákon o pedagogických pracovnících č. 563/2004 Sb..

Požadavky

Zvládnutí ochrany člověka v mimořádných situacích, laické první pomoci a základů neodkladné resuscitace.

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.RNDr. Zuzana Šmídová, Ph.D.