Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana životního prostředí (KBI / OPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / OPR - Ochrana životního prostředí, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Životní a přírodní prostředí2. Složky ŽP - Atmosféra, hydrosféra, pedosféra, biosféra, geosféra.Obnovitelné a neobnovitelné zdrojeOdpadní látky3. Lidská populace4. Ochrana život. prostředíHistorie ochrany přírody ve světě a v ČR.Globální problémy ochrany ŽPPrávní normy v ochraně jednotlivých složek ŽPOchrana a tvorba krajinyOrganizační struktura ochrany přírody5. Metodika výchovy k ochraně přírody a ŽP na školách .

Získané způsobilosti

Znalost současných problémů v ochraně životního prostředí - stav ŽP, návrhy řešení, budoucnost. Uvědomit si komplexnost přístupů, vzájemné vazby mezi složkami ŽP, obtížnou předpověditelnost v pohledu do budoucnosti. Schopnost aktivního přístupu při vyhledávání konkrétních příkladů a diskuse o problémech současnosti.

Literatura

Begon, M. - Harper, J. L. - Townsend, C. R.:. Ekologie. Olomouc, UP, 1997. Slavíková, J.:. Ekologie rostlin. Praha, SPN, 1986. Losos, B.:. Ekologie živočichů. Praha, SPN, 1985. Jeník, J.:. Ekosystémy. Praha, UK, 1995. Weiszäcker, E. U. - Lovins, A. - Lovinsová, L. H.:. Faktor čtyři. Praha, 1996. Brundtlandová, G. H. (red.):. Naše společná budoucnost. Praha, Academia, 1991. Zákony ČR v oblasti OP a OŽP. Moldan, B.:. Životní prostředí - globální perspektiva. Praha, Karolinum, 1994.

Požadavky

Samostatné zpracování dílčího tématu ve formě seminární práce - bude součástí hodnocení při zkoušce.

Garant

Mgr. Rostislav Černý, CSc.

Vyučující

Mgr. Rostislav Černý, CSc.RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.