Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patobiologie (KBI / PBIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PBIP - Patobiologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře1.-2. Uvedení do oboru. Zdraví a nemoc. Příčiny a projevy nemocí.3.-4. Zánět - vznik, klinické projevy zánětu. Nádorové onemocnění - vznik, klasifikace, projevy, prevence.5.-6. Genetika člověka - základní pojmy, dědičnost znaků. Choroby dědičné autozomálně dominantně a recesivně, gonozomálně dominantně a recesivně.7.-8. Mutace a jejich příčiny, numerické odchylky chromozomů. Polygenní dědičnost. Prevence.9.-10. Patologie ontogenetického vývoje. Prevence.11.-14. Patologie speciální- Nervová soustava. Vývojové vady CNS, dětská mozková obrna, poruchy motoriky a senzitivity, zánětlivá onemocnění CNS, křečová onemocnění, poruchy vegetativního nervstva, duševní choroby.- Poruchy kostí, kloubů, svalová postižení.- Krev a obranný imunitní systém. Choroby krve. Poruchy imunity. Alergie.- Srdce a cévy. Poruchy oběhu, choroby oběhového systému, nemoci srdce, nemoci cév.- Trávicí soustava. Anomálie a poruchy, infekce trávicího systému.- Dýchací soustava. Odchylky od normálního dýchání, záněty dýchacích cest, choroby plic.- Vylučovací soustava. Poruchy vyměšování moči, choroby ledvin a vývodných cest.- Kožní soustava, nejčastější kožní anomálie a infekce.- Endokrinní systém. Normální a patologické funkce endokrinního systému. Projevy dysfunkcí.- Smyslové orgány. Nejčastější vady a jejich příčiny. Prevence.

Získané způsobilosti

Na podkladě znalosti častějších patologických projevů a jejich příčin u člověka zkvalitnění působení pedagoga v oblasti zdravotní prevence, lepší a vhodnější přístup a komunikace pedagoga s nemocným či hendikepovaným člověkem či dítětem ve zvláštní situaci, event. s jeho rodiči a zdravotníky.

Literatura

Machová, J.:. Biologie člověka pro speciální pedagogy. Praha, SPN, 1993. Mačák, J., Mačáková, J.:. Patologie. Grada, Praha, 2004. Stříteský, J. Patologie. Učebnice pro zdravotnické školy a bakalářské studium. Olomouc EPAVA, 2001. Hrušková, M., Gutvirth, J.:. První pomoc (nejen) pro školní praxi. JU v Českých Budějovicích, 2010. Kantor, M. :. Základy somatopatologie pro studenty učitelství a bakalářského studia sociální práce 1, 2. Učební text. Plzeň, ZČU, 2002.

Požadavky

Znalost častých patologií vybraných orgánových soustav, obecných příčin a projevů chorob, genetických vad a poruch, patologie ontogenetického vývoje.

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jaroslav GutvirthRNDr. Martina Hrušková, Ph.D.