Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Člověk a jeho svět (KBI / PCSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PCSR - Člověk a jeho svět, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyzická geografie:Úvod do fyzické geografie.Podmínky života na Zemi a neživá příroda.Tvar a umístění Země ve vesmíru. Pohyby Země a jejich důsledky, orientace na zemiAtmosféra, počasí, podnebí. Rozdělení zásob vody na Zemi, voda pevnin, voda v mořích a oceánechZemská kůra, pohyby litosférických desek. Exogenní činitelé reliéfu, strukturní tvary, orografieVznik, struktura a význam půdEkosystémy a jejich hierarchie, biomy. Globální fyzicko-geografické problémy, územní ochranaZáklady obecné kartografie. Mapování a současné mapy. Orientace v přírodě.Shrnutí základních FG charakteristik Evropy a ČRSociální geografie:Výuka sociální geografie v kontextu Vlastivědy na 1. stupni ZŠGeografie obyvatelstva a osídleníGeografie výrobní sféry a nevýrobní sféryRegionální geografie jižních ČechRegionální geografie České republiky IRegionální geografie České republiky IIRegionální geografie Evropy a Evropské unieGeografie místního regionuNeživá příroda:Živá příroda:Didaktika učení o přírodě:Literární rešerše jako další rozvoj a doplnění odborně přírodovědného základu pro učení o živé přírodě.Práce s přírodninou - metodika pozorování a demonstrace přírodniny, fixování znalostí konkrétních přírodnin.Zvládnutí příslušné odborné terminologie.Didaktická aplikace přírodovědných témat na základě znalostí z obecně didaktických disciplín včetně tvorby testů, pracovních listů, přípravy didaktických her a dalších forem a metod vyučování.Součástí předmětu je diskuse o obsahu kurikulárních dokumentů, obsahu používaných učebnic, eventuelních regionálních zvláštností a vědomostního minima pro učitele na 1. stupni ZŠ.Pěstitelské práce s didaktikou

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled v dané problematice.

Literatura

Vacík, J. a kol.:. Přehled středoškolské chemie. SPN Praha. 1999. Kalhous, Z., Obst, O. Školní didaktika. Praha : Portál, 2001. Kočárek, E. - Pavlíček, V.:. Úvod do všeobecné didaktiky geologie. České Budějovice, PF JU, 1990.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce.

Garant

Mgr. Petra Karvánková, Ph.D.Mgr. Jan Petr, Ph.D.

Vyučující

Ing. Štěpánka Chmelová, Ph.D.Mgr. Petra Karvánková, Ph.D.MUDr. Milena KrálíčkováXXX Aleš Nováček, Ph.D.Mgr. Jan Petr, Ph.D.RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.