Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstitelské práce I (KBI / PĚSK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PĚSK1 - Pěstitelské práce I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Materiální vybavení pro výuku pěstitelských prací - koutky přírody, školní zahrady a jejich zařízení a vybavení. Pěstitelské nářadí a pomůcky, zásady práce s nářadím.2.Význam pěstování rostlin pro člověka. Osivo a sadba, způsoby setí a sázení. Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin. Půda jako základní faktor pro pěstování rostlin. Výživa rostlin, hnojení půd, zásady zakládání kompostů. Plevele - poznávání, přehled.3.Pěstování zeleniny - význam, rozdělení do skupin, agrotechnické požadavky jednotlivých skupin. Zelinářské osevní postupy. Hydroponické pěstování rostlin. Produkce potravin v zemědělských provozech.4.Okrasné rostliny - význam, rozdělení, požadavky na pěstování. Řez, aranžování a vazba rostlin. Pěstování pokojových rostlin, vegetativní množení pokojových rostlin. Přehled a rozdělení pokojových rostlin. Pokojové rostliny vhodné pro pěstování na základních školách.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti a praktické dovednosti při pěstování venkovních a pokojových rostlin a budou schopni aplikovat tyto kompetence ve výuce na základní škole.

Literatura

Chmelová, Š.:. Pěstitelství na ZŠ I.- Didaktika výuky, PF JU České Budějovice, 2010. Vermeulen, N.:. Encyklopedoe pokojových rostlin. Rebo Productions Dobřejovice, 2001. Vít, J. a kol.:. Květinářství. Květ Mělník, 1994. Longman, D.:. Péče o pokojové rostliny. Slovart Bratislava, 1994. Vodáková, J. a kol.:. Pěstitelské práce. SPN Praha, 1990. Brickell, Ch. a kol.:. Velká encyklopedie květin a okrasných rostlin. Bratislava, 1993. Šrot, R.:. Zelenina. Aventinum Praha, 2005.

Požadavky

Základní znalosti týkající se pěstování zeleniny a okrasných rostlin. Praktické dovednosti a návyky při pěstování rostlin. Praktická schopnost pěstovat a vegetativně množit pokojové rostlinyPrezentace portfolia

Garant

Ing. Štěpánka Chmelová, Ph.D.RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Štěpánka Chmelová, Ph.D.RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.Ing. Štěpánka Chmelová, Ph.D.RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.Mgr. Zbyněk VÁCHA