Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstitelské práce s didaktikou II (KBI / PĚSP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PĚSP2 - Pěstitelské práce s didaktikou II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Léčivé a jedovaté rostliny. Léčivé účinky rostlin. Rostliny jako drogy, alergie. Zásady pěstování vybraných léčivých rostlin. Polní plodiny a produkce potravin. Základní pěstitelské oblasti České republiky. Základy pěstování ovocných rostlin - význam, rozdělení ovocných rostlin. Choroby a škůdci rostlin - přehled. Ochrana rostlin. Alternativní způsoby pěstování rostlin, zásady ekologického hospodaření, biozahrady - principy zakládání.Postavení pěstitelských prací v Rámcově vzdělávacím programu pro základní vzdělávání. Hlavní výchovně-vzdělávací cíle výuky pěstitelských prací. Hlavní vyučovací metody a organizační formy výuky pěstitelských prací. Pokusy a pozorování. Pěstitelské pokusy, jejich zakládání a vyhodnocení. Doporučené pokusy ve výuce pěstitelských prací - mj. demonstrace životních projevů a fyziologie rostlin. Náměty pro aktivity s dětmi v rámci výuky pěstitelství. Exkurze a vycházky v rámci pěstitelství. Příprava učitele na výuku pěstitelských prací. Hlavní výukové prostředky pěstitelských prací. Sbírky osiv, herbáře. Modelové rostliny pro výuku pěstitelských prací na základní škole. Činnosti lidí v různých ročních obdobích, fenologie.Pěstitelské práce jsou chápány též jako přírodovědná integrační aplikace znalostí z vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět a Člověk a svět práce s dopadem do dalších oblastí, zejména průřezového tématu Ekologická výchova.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni zajistit a organizovat výuku pěstitelských prací na základní škole a rovněž si rozšíří znalosti a praktické dovednosti týkající se pěstování vybraných rostlin.

Literatura

Chmelová, Š.:. Pěstitelství na ZŠ I.- Didaktika výuky, PF JU České Budějovice, 2010. Bodlák, J.:. Didaktika pracovní výchovy - pěstitelské práce na 1. st. ZŠ. České Budějovice, PF JU, 1978. Schwarz A. a kol.:. Obrazový atlas chorob a škůdců zeleniny. Biocont Laboratory Brno, 1996. Vodáková, J. a kol.:. Pěstitelské práce. Praha, SPN, 1990. Rufertová H. a kol:. Pěstitelství slovem a obrazem. PF Ústí nad Labem, 1997. Slipka, J. a kol.:. Pokusy a praktické práce v pěstitelských pracích. České Budějovice, PF JU, 1988. Růžičková J. a kol.:. Sadovnictví. Květ Praha, 1996. Odyová P.:. Velký atlas léčivých rostlin. Osveta Martin, 1998. Kincl, M. a kol.:. Základy rostlinné výroby pro učitele I - II. Ostrava, PF, 1989.

Požadavky

Schopnost zajistit a organizovat výuku pěstitelských prací na základní škole. Základní znalosti týkající se pěstování zeleniny, okrasných a léčivých rostlin. Praktické dovednosti a návyky při pěstování rostlin.

Garant

Ing. Štěpánka Chmelová, Ph.D.RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.Mgr. Zbyněk VÁCHAMgr. Zbyněk VÁCHA