Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pedologie, hydrologie a klimat. (KBI / PHK01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / PHK01 - Základy pedologie, hydrologie a klimat., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pedologie - složení a vznik půdy, půdotvorný proces a jeho dílčí pochody.2. Vlastnosti půdy - jejich rozdělení. Chemické vlastnosti půdy.3. Fyzikální a technologické vlastnosti půdy. Zpracování půdy.4. Půdní organická hmota, půdní organismy, jejich funkce a význam, humus a proces humifikace.5. Klasifikace půd ČR - půdní druhy a půdní typy. Degradace a ochrana půd.6. Výživa a hnojení půd, hnojiva - rozdělení, význam. Komposty.7. Klimatologie - klimatotvorné faktory, typy a kategorie klimatu.8. Atmosféra - složení a vertikální členění. Meteorologie - základní meteorologické veličiny.9. Měření meteorologických veličin.10. Klasifikace klimatu, hlavní klimatická pásma, podnebí Evropy a ČR.11. Bioklimatologie, fenologie. Znečištění ovzduší, klimatické změny.12. Hydrologie - výskyt a oběh vody na Zemi, hydrologická bilance, povodí.13. Povrchová, půdní a podzemní voda.14. Zdroje hydrologických informací. Hydrologické předpovědi a protipovodňová ochrana.

Získané způsobilosti

Základní znalosti z pedologie, hydrologie a klimatologie.

Literatura

Tomášek M.:. Atlas půd ČR. ČGÚ Praha. 2003. Suda J., Herber V.:. Cvičení z fyzické geografie - hydrologie. PF Plzeň. 2001. Ledvina R. a kol.:. Geologie a půdoznalství. ZF České Budějovice. 1992. Šila J.:. Hydrologie v životním prostředí. VŠB - TU Ostrava. 1996. Rožnovský J.:. Klimatologie. MZLU Brno. 1999. Bednář J.:. Meteorologie. Portál Praha. 2003. Prax A. a kol.:. Půdoznalství. MZLU Brno. 1995. Němeček J. a kol.:. Taxonomický klasifikační systém půd ČR. Praha, ČZU, 2001.

Požadavky

Prokázání základní znalosti z pedologie, hydrologie a klimatologie.

Garant

Ing. Štěpánka Chmelová, Ph.D.RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.