Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatologie II (KBI / SMTU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / SMTU2 - Somatologie II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PřednáškyVztah vlastností nervové tkáně k funkci těla. Funkční charakteristika soustavy nervové.Funkční charakteristika centrálního a obvodového nervového systému.3.-5. Funkční charakteristika míchy a míšních drah. Projev inervaci těla míšními nervy. Segmentová inervace těla ve vztahu k zdravotním potížím.6.-9. Funkční charakteristika mozku (mozkový kmen, mozeček, mezimozek, koncový mozek). Projev inervace těla mozkovými (hlavovými) nervy.Funkční charakteristika vegetativního nervového systému.11.-12. Funkční charakteristika soustavy smyslové (orgán zrakový, čichový, chuťový, sluchový a rovnovážný).13.-14. Funkční charakteristika endokrinní soustavy.Semináře1.- 2. Zdraví a nemoc. Příčiny a projevy nemocí. Funkční charakteristika imunitní soustavy, nemoci způsobené poruchou imunity. Projevy a dynamika zánětu a nádorových onemocnění.3.-4. Genetika člověka. Projevy dědičnosti znaků, dědičné choroby. Mutace a jejich příčiny. Prevence.5. Patologie ontogenetického vývoje. Prevence.6.-14. Patologie speciální. Prevence.

Získané způsobilosti

Absolvování předmětu dává studentu odborný základ pro výuku předmětu na ZŠ a je rovněž teoretickým základem pro výchovnou a vzdělávací činnost s věkovou kategorií školních dětí.

Literatura

NETTER, F. H.:. Anatomický atlas člověka. Praha: Grada Publishing, 2003. Fleischmann J., Linc R.:. Anatomie člověka. I. a II. díl. SPN Praha, 1987. Čihák, R.:. Anatomie I. Praha, Avicenum, 1987. různí autoři:. Atlas anatomie člověka. Sinělnikov R.D.:. Atlas anatomie člověka. Avicenum, Praha, 1980. MACHOVÁ, J.:. Biologie člověka pro učitele. Praha: Karolinum, 2002. Dylevský, I., Druga, R., Mrázková, O.:. Funkční anatomie člověka. Praha, Avicenum, 2000. Mačák, J., Mačáková, J.:. Patologie. Grada, Praha, 2004. Stříteský, J.:. Patologie. Učebnice pro zdravotnické školy a bakalářské studium. Olomouc EPAVA, 2001. Hrušková, M., Gutvirth, J.:. První pomoc (nejen) pro školní praxi. JU v Českých Budějovicích, 2010. DYLEVSKÝ, I.:. Somatologie : [učebnice pro zdravotnické školy a bakalářské studium]. Olomouc: Epava, 2000. Klementa J. a kol.:. Somatologie a antropologie. SPN, Praha, 1981. Kantor, M.:. Základy somatopatologie pro studenty učitelství a bakalářského studia sociální práce 1, 2. Učební text. Plzeň, ZČU, 2002.

Požadavky

Znalost funkční anatomie člověka.

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka ČervenkováRNDr. Martina Hrušková, Ph.D.doc. PaedDr. Radka Závodská, Ph.D.