Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální ekologie (KBI / SOEZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / SOEZ - Sociální ekologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. EVVO ve výuce - praktický příklad na aktivitě Bingo.2. Local - ekonomika, jídlo, zdroje atd. Decentalizace.3. Třetí svět. Sever versus jih. Simulační hra na téma Bušmeni a diamanty4. EVVO. Ekologická výchova, vzdělávání a osvěta- dokumenty, organizace, aktivity, pomůcky a metodické materiály.5. Dva pohledy na rozvoj. Aktivita Mexičtí farmáři.6. Kolonialismus a přírodní národy. Řízená diskuse nad textem domorodce ze Samoi metodou Poslední slovo.7. Volitelná akce k EVVO (lze splnit individuálně kdykoli v průběhu semestru, nejpozději však do 17.12 včetně). Kontaktní výuka se nekoná.8. Exkurze (možnost výběru ze tří variant - viz sylabus)* Kontaktní výuka se nekoná, nahrazuje ji exkurze.9. Neviditelná ruka trhu (aktivita).10. Projekt Globe - projekt EVVO.11. Návštěva ekocentra.12. Diskusní aktivita: co mohu já udělat pro ochranu přírody.13. EVVO - prezentace, vlastní náměty a aktivity (skupin. práce).14. Řízená diskuse nad knihou Heleny Norberg-Hodge Dávné budoucnosti.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o základních environmentálních problémech a jejich možných řešeních. Dále získají praktickou zkušenost s řadou interaktivních vzdělávacích technik, které budou schopni později využít ve vlastní pedagogické praxi.

Literatura

Johanisová, N.:. Ekologie v souvislostech. České Budějovice, PF JU, 1994. Librová, H.:. Pestří a zelení. Brno, Veronica, 1994. Douthwaite, R.:. Short Circuit. Dublin, Lilliput Press, 1996. Librová, H.:. Vlažní a váhaví. Brno, Veronika, 2004. The Ecologist:. Whose Common Future?. 1992.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, exkurze, test.

Garant

RNDr. Tomáš Ditrich, Ph.D.