Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatologie I (KBI / SOMB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / SOMB1 - Somatologie I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod. Vztah vlastností tkání k funkci těla.2.-3. Funkční charakteristika pojiv. Růst a vývoj kostí ve vztahu ke zdraví jedince. Funkční charakteristika kloubů.4. Funkčnost a dynamika páteře, spojení na páteři. Funkčnost a dynamika hrudníku.5. Funkční charakteristika svalové tkáně. Stavba a rozdělení svalů, výživa a inervace. Svaly tonické a fázické.6.-7. Funkční charakteristika svalů hrudníku, krku a svalů zad, zdravotní konsekvence.8.-9. Funkční charakteristika soustavy trávicí. Zdravý životní styl.10. Funkční charakteristika soustavy dýchací. Funkční testy dýchacího systému.11.-12. Funkční charakteristika soustavy oběhové a mízní. Funkční testy kardiovaskulárního systému.13. Funkční charakteristika soustavy vylučovací.14. Orgánové soustavy ve vztahu k celkovému zdraví jedince - shrnutí.Semináře1.-2. Antropometrie. Normy. Sekulární trendy ve vývoji člověka.3.-4. Funkční charakteristika kostry člověka. Osová kostra (obratle, kost křížová a kostrční, kostra hrudníku). Vadné držení těla a vady páteře.5.-6. Funkční charakteristika kostry, kloubů a svalstva horní končetiny.7.-8. Výživa člověka. Prevence civilizačních chorob. Posouzení tělesné hmotnosti. Poměr hmotnosti a tělesné výšky - BMI. Aktivní tělesná hmota a tuk.9.-10. Funkční charakteristika kostry, kloubů a svalstva dolní končetiny. Klenba nožní. Prevence ploché nohy. Hygiena obouvání. Plantogram.11.-12. Lebka. Neurocranium a splanchnocranium. Možnosti posouzení tvaru hlavy.13.-14. Možnosti posouzení svalového rozvoje. Testování svalových skupin.

Získané způsobilosti

Absolvování předmětu dává studentu odborný základ pro výuku předmětu na ZŠ a je rovněž teoretickým základem pro výchovnou a vzdělávací činnost s věkovou kategorií školních dětí.

Literatura

Klementa, J. a kol.:. Somatologie a antropologie. Praha, SPN, 1981. NETTER, F. H.:. Anatomický atlas člověka. Praha: Grada Publishing, 2003. Feneis, H., Daubner, W. Anatomický obrazový slovník. Praha, GRADA, 2006. ISBN 80-7169-197-6.Fleischmann, J., Linc, R.:. Anatomie člověka. I. a II. díl. Praha, SPN, 1964. Čihák, R.:. Anatomie I. Praha, Avicenum, 1987. různí autoři:. Atlas anatomie člověka. Sinělnikov, R. D.:. Atlas anatomie člověka. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství, 1965. MACHOVÁ, J.:. Biologie člověka pro učitele. Praha: Karolinum, 2002. Dylevský, I., Druga, R., Mrázková, O.:. Funkční anatomie člověka. Praha, Avicenum, 2000. Dylevský, I.:. Somatologie. Olomouc, Epava, 2000.

Požadavky

Znalost funkční anatomie člověka vybraných orgánových soustav.

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.doc. PaedDr. Radka Závodská, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka ČervenkováRNDr. Martina Hrušková, Ph.D.doc. PaedDr. Radka Závodská, Ph.D.