Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie mládeže a zdravotní prevence (KBI / UBMZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / UBMZP - Biologie mládeže a zdravotní prevence, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Tkáně.2. Kosterní soustava a svalová soustava.3. Cévní soustava.4. Trávicí soustava. Přeměna látek a energií. Zásady správné výživy.5. Dýchací a vylučovací soustava.6. Soustava žláz s vnitřní sekrecí.7.-9. Soustava nervová.10. Smyslová soustava.11.-12. Ontogenetický vývoj člověka, věkové zvláštnosti a na ně vázané nejčastější onemocnění, vývojové poruchy a jejich projevy.13.-14. Hygiena pracovní činnosti, civilizační choroby.

Získané způsobilosti

Student získá nezbytné teoretické základy z oblasti biologie člověka a zdravotní prevence a dovednosti z oblasti první pomoci potřebné pro kvalifikovanou výchovnou a vzdělávací práci s dětmi a mládeží.

Literatura

Novotný I., Hruška M.:. Biologie člověka pro gymnázia. Fortuna, Praha 1995. Machová J.:. Biologie člověka pro speciální pedagogy, SPN Praha, 1993. Machová J.:. Biologie člověka pro učitele. Nakladatelství Karolinum, Praha, 2002. Kočárek, E.:. Biologie člověka,Scientia, s.r.o, Praha, 2007. Malá H., Klementa J.:. Biologie dětí a dorostu, SPN Praha, 1985. Kantor, M. :. Základy somatopatologie pro studenty učitelství a bakalářského studia sociální práce 1, 2. Učební text. Plzeň, ZČU, 2002.

Požadavky

Znalost funkční anatomie a fyziologie vybraných orgánových soustav, ontogenetického vývoje člověka s důrazem na školní věk, hygieny. Zvládnutí tématu zdravotní prevence a první pomoci .

Garant

RNDr. Martina Hrušková, Ph.D.RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Renata Ryplová, Ph.D.